Dolar 42,5128
Euro 49,5436
Altın 5.766,35
BİST 11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 11°C
Az Bulutlu
Sivas
11°C
Az Bulutlu
Cts 11°C
Paz 9°C
Pts 9°C
Sal 8°C

Türkiye’nin Dış Politikasında Hakan Fidan’dan Önemli Açıklamalar

Hakan Fidan, Türkiye’nin dış politikasını şekillendiren önemli açıklamalar yapıyor. Detaylar için yazımızı okuyun!

Türkiye’nin Dış Politikasında Hakan Fidan’dan Önemli Açıklamalar
10 Nisan 2025 01:59
131
A+
A-

Türkiye’nin Dış Politikasında Önemli Açıklamalar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı bir televizyon programında Türkiye’nin dış politika vizyonuna dair kritik değerlendirmelerde bulundu. Suriye’deki artan gerginlikler ve İsrail’in provokatif eylemleri hakkında açıklamalarda bulunan Fidan, Türkiye’nin hiçbir ülkeyle, özellikle de Suriye’de İsrail ile, sıcak çatışma niyeti taşımadığını belirtti.

Fidan’ın Açıklamaları:

  • “Biz bize saldırmayan hiçbir ülkeye karşı saldırgan bir tutum sergilemeyiz.”
  • “Ancak Suriye gibi komşu bir ülkede, Türkiye’nin milli güvenliğini tehdit edecek bir istikrarsızlık gelişirse buna da seyirci kalamayız.”

Suriye’deki istikrarın hem Türkiye hem de bölge için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Fidan, İsrail’in yayılmacı politikalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. Ayrıca, Türkiye ile İsrail arasında sıcak bir çatışma yaşanabileceğine dair iddialara karşılık vererek, bu tür bir riskin önlenmesi amacıyla diplomatik görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Fidan, şunları söyledi:

  • “Sıcak bir çatışmanın önüne geçmek için diplomasi kanallarını devreye aldık.”
  • “İlgili taraflarla temaslarımız sürüyor.”

Askeri Üs İddialarına Cevap

İsrail basınında yer alan Türkiye’nin Suriye’de askeri üsler kurma planlarıyla ilgili iddialara da yanıt veren Fidan, şu anda Suriye’de kayıp verdikleri bir durumun olmadığını ve deklare edilmiş bir üs bölgesi bulunmadığını ifade etti. Bununla birlikte, terörle mücadele çerçevesinde askeri işbirliği hazırlıklarının devam ettiğini belirtti.

Erdoğan ve Trump Arasındaki Görüşme

Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yüz yüze bir görüşme planlandığını açıkladı. Görüşmenin yeri ve zamanı konusunda istişarelerin sürdüğünü belirten Fidan, iki liderin en kısa sürede bir araya gelmesinin beklendiğini vurguladı.

Fidan, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı yaptırımların kaldırılması yönünde hukuki çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi. “Yeni ABD yönetimi konuyu Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı düzeyinde değerlendiriyor. Yakın zamanda bu konuda somut bir gelişme bekliyoruz,” dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun politikalarına da değinen Fidan, “ABD’nin Netanyahu’ya çerçeve çizmesi gerekiyor. Aksi halde bölgede patron kim kavgası büyür ve kontrolsüz bir çatışmaya yol açabilir,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, ABD’deki yaklaşan seçim sürecine dair değerlendirmelerde bulunan Fidan, Trump’ın İsrail’e karşı tutumunun kritik olduğunu belirtti.

Fidan’ın Değerlendirmesi:

“Trump, bu kadar dünyayı karşısına alan bir lider olarak, Netanyahu’yla hesaplaşmaktan kaçınmayacaktır diye düşünüyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.