Dolar 42,5128
Euro 49,5436
Altın 5.766,35
BİST 11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 11°C
Az Bulutlu
Sivas
11°C
Az Bulutlu
Cts 11°C
Paz 9°C
Pts 9°C
Sal 8°C

Sivas’ta Kene Popülasyonu ve Mücadele Çalışmaları

Sivas’ta kene popülasyonu ve mücadele çalışmaları hakkında güncel bilgiler, riskler ve etkili kontrol yöntemleriyle sağlık ve güvenliğinizi koruyun.

Sivas’ta Kene Popülasyonu ve Mücadele Çalışmaları
14 Haziran 2025 12:02
88
A+
A-

Kene Vaka Sayısında Azalma ve Ölüm Olayları

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte Sivas’ta kene vakalarında artış yaşandı. Ancak, Valilik tarafından yapılan açıklamada, önceki yıllara kıyasla vaka sayısında bir azalma olduğu belirtildi. Buna rağmen, keneye bağlı ölümler devam ediyor ve toplamda 6 kişi yaşamını yitirdi. Vatandaşlar ise kene korkusunu sürdürüyor.

Kene Mücadelesinde Doğa Koruma ve Milli Parklar’ın Rolü

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), kene popülasyonunu azaltmaya yönelik biyolojik mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, doğaya keklik ve sülün salımı gerçekleştiriliyor. Üretilen ve salınan bu kanatlı hayvanlar, doğal dengeyi koruyarak kene sayısını kontrol altında tutmaya katkı sağlıyor. Salım faaliyetleri kararlılıkla devam ediyor ve özel alanlara bu hayvanlar özellikle kene yoğunluklarının yaşandığı bölgelere bırakılıyor.

Salım ve Koruma Çalışmaları

2014 ile 2024 yılları arasında toplamda 982 bin 892 adet keklik ve sülün doğaya salındı. 2025 yılı sonuna kadar ise 36 bin 250 keklik ve 9 bin sülün olmak üzere toplam 45 bin 250 kanatlıyı doğaya bırakmayı hedefleniyorlar. Salım yapılan alanlar, üç yıl süreyle avlanmaya kapatılıyor ve bu sayede popülasyonun desteklenmesi sağlanıyor.

Yasal Düzenlemeler ve Cezalar

Yasa dışı keklik avcılığına karşı ise idari yaptırımlar uygulanıyor. Avlanma miktarları dışında avlananlara 4 bin 736 lira, belgesiz av yapanlara ise 7 bin 147 lira idari para cezası kesiliyor. Ayrıca, yasa dışı avlanan keklikler nedeniyle ekosisteme verilen zararlar tazmin ediliyor. Merkez Av Komisyonu kararına göre, her bir kınalı keklik için 4 bin lira, canlı mühre olarak kullanılanlar için ise 15 bin lira tazminat uygulanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.