Dolar 42,5128
Euro 49,5436
Altın 5.766,35
BİST 11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 6°C
Az Bulutlu
Sivas
6°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 10°C
Cts 11°C
Paz 7°C

Sağlık Çalışanları Toplu Sözleşme Sürecine Hazırlanıyor

Sağlık çalışanları, toplu sözleşme sürecine hazırlanıyor. Güncel gelişmeler ve detaylar için haberimizi inceleyin.

Sağlık Çalışanları Toplu Sözleşme Sürecine Hazırlanıyor
30 Temmuz 2025 12:58
71
A+
A-

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının Talepleri Gün yüzüne Çıkıyor

Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde sağlık ve sosyal hizmet kolundaki kamu görevlileri adına hazırlanan talepleri kamuoyuyla paylaştı. Toplu sözleşme sürecinin, pazartesi günü yapılan açılış toplantısıyla başladığını ve ilk müzakerelerin cuma günü gerçekleştirileceğini belirtti. Doğan, “Bizler Sağlık-Sen olarak, 250 bini aşan hekim, 450 bini aşkın ebe ve hemşire olmak üzere toplamda 850 binden fazla sağlık ve sosyal hizmet çalışanı adına toplu sözleşme masasında olacağız” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının Talepleri Gün yüzüne Çıkıyor

Vergi Yükü ve Çalışma Koşulları Üzerine Eleştiriler

Sağlık çalışanlarının alım gücünün düştüğüne dikkat çeken Doğan, “Vergi yükü esas olarak ücretli kesimin üzerine binmiştir. En fazla vergiyi hekimler, hemşireler ve bordrolu çalışanlar vermektedir” ifadelerini kullandı. Yoğun bakım koşullarında çalışan personelin nöbet ücretlerine de değinen Doğan, Temmuz ayı itibarıyla hemşirelerin nöbet ücretinin 116 TL, hekimlerin ise 168 TL olduğunu aktardı. Ayrıca, doğum teşvikleri kapsamında ebelerin üzerindeki iş yükü ve mesai koşullarına dikkat çekerek, gece mesailerinin gündüzle aynı koşullarda değerlendirilmesi gerektiğini yineledi.

Giyim Yardımı ve Ek Ödemelerin Değeri

Sağlık-Sen Başkanı, giyim yardımlarının piyasa koşullarından uzak olduğunu ve hemşirelere ödenen giyim yardımının forma ve çorap alımını dahi karşılamadığını belirtti. Emekliliğe yansımayan ek ödemelerin de değer kaybettiğine vurgu yaptı. Ayrıca, sağlık çalışanlarının ücretlerine ilişkin teklifleri şöyle sıraladı:

  • 2026 yılı için: Yılın ilk yarısında, taban aylığa 10.000 TL seyyanen zam, %10 refah payı ve %25 oranında zam; ikinci yarıda %20 oranında artış.
  • 2027 yılı için: Yılın ilk yarısında, 7.500 TL zam ve %20 oranında artış; ikinci yarıda ise %15 oranında zam.

Sağlık Çalışanlarının Güncel Durumu ve Talepler

Yoğun bakımda çalışan personelin iş yüküne dikkat çeken Doğan, “Yoğun bakımda yatan hastaların bilinci yoktur, konuşamaz, beslenemez, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz. Bu hastalara hekim tedavi uygular, hemşire ise tıbbi ve kişisel bakımını üstlenir. Bu şartlarda çalışan bir hemşirenin nöbet ücreti 116 TL’dir” dedi. Bu rakamların adil olmadığını ve vicdanların kabul edemeyeceğini belirtti. Hekimlerin eğitim ve çalışma koşullarına da değinen Doğan, bir hekime verilen yıllık giyim yardımının 146,29 TL olduğunu hatırlattı.

Toplu Sözleşme Talepleri ve Sonuç Beklentisi

Sağlık-Sen’in talepleri, yaklaşık 10 ay süren anketler, saha incelemeleri, çalıştaylar ve meslek örgütleriyle yapılan görüşmeler sonucunda 77 maddelik bir dosyada toplandı. Talepler arasında nöbet ve ek ödeme oranlarının artırılması, gece çalışma tazminatı getirilmesi, yıllık izinlerde ek ödeme kesintisinin kaldırılması, üniversite hastanelerindeki personele tayin hakkı tanınması ve yılda iki kez ayni giyim yardımı gibi düzenlemeler yer alıyor. Ayrıca, tüm ücretlerin emekliliğe yansıması, uzman hemşire ve ebe unvanlarına kadro verilmesi, yardımcı hizmetler sınıfındaki personelin kadrolarının güncellenmesi ve sağlık çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmesi de talep listesinde bulunuyor.

Toplantının sonunda konuşan Doğan, “Toplu sözleşme sürecinin sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımız başta olmak üzere tüm kamu görevlileri için hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.