Dolar 42,5128
Euro 49,5436
Altın 5.766,35
BİST 11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 6°C
Az Bulutlu
Sivas
6°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 10°C
Cts 11°C
Paz 7°C

Türk Devletleri İş Birliği ve Ekonomik Hedefler Ankara’da Masaya Yatırıldı

Türk Devletleri İş Birliği ve Ekonomik Hedefler Ankara’da masaya yatırıldı. İş birliği fırsatları ve bölgesel gelişmeler hakkında detaylar burada.

Türk Devletleri İş Birliği ve Ekonomik Hedefler Ankara’da Masaya Yatırıldı
11 Ağustos 2025 13:57
57
A+
A-

ANKARA-BHA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, Türk Dünyası ile ilgili kurumların katılımıyla Ankara’da düzenlenen İstişare Toplantısı’nda ülke ve bölge gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında yürütülen iş birliği projeleri ve ekonomik hedefler detaylı şekilde ele alındı.

Zorlu, toplantıda yaptığı konuşmada, “Türk Dünyası Yüzyılı” vizyonu çerçevesinde kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi ve kaynakların etkin kullanımı yönünde yeni adımlar atıldığını belirtti. “Amacımız, Türkiye’de Türk Dünyası alanında faaliyet gösteren kamu kurumlarımız arasında daha yakın iş birliği sağlamak ve ortak projeler geliştirmektir. Bugün attığımız adımlar, bu yolda sağlam bir temel oluşturacaktır” dedi.

Ekonomik Gelişmeler ve İleriye Dönük Hedefler

Kürşad Zorlu, Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin küresel ölçekte karşılık bulmaya devam ettiğine dikkat çekti ve önemli verileri paylaştı:

  • 2024 yılı itibarıyla Türk devletlerinin toplam GSYH’sinin 2,1 trilyon dolar seviyesine ulaşması öngörülüyor.
  • 2030 yılında bu rakamın 3 trilyon doları aşması ve teşkilata üye ülkelerin dünya ekonomileri arasında 8’inci sıraya yükselmesi bekleniyor.
  • Türk devletleri arasındaki toplam dış ticaret hacmi 70,3 milyar dolara çıktı.
  • Türkiye’nin, Türk ülkelerine olan dış ticaret hacmi 26 milyar dolar seviyesine ulaşarak, son 22 yılda 14 kat arttı.
  • Türkiye’de faaliyet gösteren Türk devletleri sermayeli şirket sayısı ise 2025 itibarıyla 5 bin 405’e yükseldi.

Terörle Mücadele ve İş Birliği

Zorlu, Türkiye’nin terörle mücadelesinin hem iç güvenliğin sağlanması hem de Türk Dünyası ile sürdürülebilir ilişkilerin tesisi açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. “Terörden arındırılmış bir Türkiye, Türk Dünyası’nda daha güçlü ekonomik, kültürel ve siyasi entegrasyonun önünü açacaktır. Bölgemizdeki kurumlarımızdan beklentimiz, bu vizyonu kendi faaliyet alanlarına taşımalarıdır” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.