Dolar 42,5127
Euro 49,5643
Altın 5.791,94
BİST 10.957,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 11°C
Az Bulutlu
Sivas
11°C
Az Bulutlu
Cts 11°C
Paz 9°C
Pts 9°C
Sal 8°C

Neçirvan Barzani’den Türkiye ve İran ile ilişkiler açıklaması

Neçirvan Barzani, Türkiye ve İran ile ilişkiler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar için hemen okuyun.

Neçirvan Barzani’den Türkiye ve İran ile ilişkiler açıklaması
9 Ekim 2025 01:00
43
A+
A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’den önemli açıklamalar

Barzani, Erbil’de düzenlenen Ortadoğu Forumu kapsamında katıldığı panelde, Türkiye ile ilişkilerinin hem ekonomik hem de siyasi anlamda çok özel bir konumda olduğunu vurguladı. “IKBY, bu ilişkileri korumaya ve güçlendirmeye devam edecektir. Türkiye ile çok dostane ilişkilerimiz var ve bu ilişkiler diğer ülkelerle olan ilişkilerimizden farklı bir seviyededir. Hem ekonomik hem de siyasi düzeyde güçlü iş birliklerimiz mevcut ve bu bağları önümüzdeki süreçte de sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

ÖzelliklePKK terör örgütüne de değinen Barzani, örgütün Kürtlere zarar verme amacıyla çeşitli oyunlar oynadığını belirtti ve bu duruma karşı uyarılarda bulundu. Ayrıca, ABD ile ilişkilerine de değinen Barzani, Trump yönetimini özellikle takdir ederek, “ABD zor dönemlerimizde yanımızda oldu. Başkan Trump’ın bölgeye yönelik istikrar ve fırsat odaklı politikalarını destekliyoruz. Peşmerge güçlerine büyük destek sağlayan ABD, DEAŞ ile mücadelede önemli bir rol oynadı. Bu yüzden Trump yönetimi bizim için oldukça kritik bir ortak” diyerek sözlerini tamamladı.

Barzani, İran ile olan ilişkilerine de değinerek, “İran, komşu bir ülke ve uzun bir sınır hattımız var. Taraflar arasındaki ilişkilerin bozulmasını asla istemeyiz. Biz ilgili ülke için bir tehdit değiliz ve daima barışçı ilişkiler kurmayı amaçlıyoruz. Bölgede krizlerin değil, istikrarın güçlenmesini destekliyoruz” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yıl İran’a yaptığı ziyaret sonrasında ilişkilerin yeni bir seviyeye ulaştığını belirten Barzani, IKBY ile İran arasındaki ticaret hacminin 11 milyar dolara çıktığını açıkladı.

Son dönemde IKBY sınırları içindeki petrol şirketlerine yönelik insansız hava aracı saldırılarına ilişkin görüşlerini anlatan Barzani, “Irak bu saldırılardan ne kazandı? Petrol sahaları ve Erbil Havalimanı’nın hedef alınması kime ne fayda sağladı?” şeklinde sordu. Ayrıca, Irak’taki en büyük tehditlerin, göstericilerden çok, devlet otoritesi dışında silah bulunduran ve faaliyet gösteren gruplar olduğunu vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.