Dolar 42,5128
Euro 49,5436
Altın 5.766,35
BİST 11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 11°C
Az Bulutlu
Sivas
11°C
Az Bulutlu
Cts 11°C
Paz 9°C
Pts 9°C
Sal 8°C

Türkiye’de Yağış ve Sıcaklıklar Yoğun Kuraklık ve Değişikliklere İşaret Ediyor

Türkiye’de son dönemlerdeki yağış ve sıcaklık değişiklikleri, yoğun kuraklık ve iklim farklılıklarına dikkat çekiyor. Detaylar haberimizde.

Türkiye’de Yağış ve Sıcaklıklar Yoğun Kuraklık ve Değişikliklere İşaret Ediyor
15 Ekim 2025 14:56
27
A+
A-

Türkiye’nin Yağış ve Sıcaklık Durumu Kritik Seviyelerde

Türkiye, son 52 yılın en düşük yağış oranlarını yaşarken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 Su Yılı Raporu, bu durumu derinlemesine ortaya koyuyor. 1 Ekim 2024 – 30 Eylül 2025 döneminde ölçülen ortalama yağış miktarı metrekareye 422,5 kilogram seviyesinde bulunarak, uzun yıllar ortalamasına kıyasla yüzde 26, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 29 daha düşük gerçekleşti.

Bölgesel Yağış Azalışları ve Kuraklık Alarmı

Rapordaki bölgesel veriler, Marmara Bölgesi’nde yağışların yüzde 34, Ege’de yüzde 28, Akdeniz’de yüzde 31, İç Anadolu’da yüzde 35, Doğu Anadolu’da yüzde 25 ve Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 53 oranında azaldığını gösteriyor. Karadeniz Bölgesi’nde ise bu oran yalnızca yüzde 4 seviyesinde kaldı. En yüksek yağış Rize’de, metrekareye 1812,1 kilogramla ölçülürken, Şanlıurfa’da sadece 182,8 kilogramla kayıtlara geçti. Bazı illerde yağışlar, son 40 yılın en düşük seviyesine gerilerken, Bilecik, Gaziantep, Hatay, Konya, Şanlıurfa ve Yalova bu bölgeler arasında yer alıyor. Marmara ve Ege bölgeleri başta olmak üzere, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde şiddetli ve orta şiddette kuraklık yaşanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına dikkat çekerek, bu kritik dönemde önlemler alınmasını öneriyor.

Sıcaklıklar Eylül Ayında Rekor Kırdı

Eylül ayı, son 55 yılın en sıcak 11’inci ayı olarak kayda geçti. Türkiye genelinde ortalama sıcaklık 21,7 derece olurken, bu değer 1991-2020 ortalamasının 0,8 derece üzerinde gerçekleşti. En düşük sıcaklık Erzurum’da sıfırın altında 2,4 dereceye, en yüksek sıcaklık ise Şırnak’ın Cizre ilçesinde 44,6 dereceye ulaştı. Bu sıcaklık farkları, ülkedeki iklim değişikliğinin somut göstergeleri olarak öne çıkıyor.

Kuraklık Uyarıları ve Bölgelerarası Farklılıklar

Temmuz, ağustos ve eylül aylarından oluşan 3 aylık dönemde, Marmara’nın tamamında ve Ege Bölgesi’nin bazı kesimlerinde orta ve yüksek şiddette meteorolojik kuraklık hâkim. Aynı zamanda, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de farklı seviyelerde kuraklık tespit edildi. Meteoroloji uzmanları, ülke genelinde azalmakta olan yağışların, su kaynakları ve tarım açısından ciddi riskler taşıdığını belirterek, kamuoyunu ve ilgili kurumları dikkatli olmaya çağırıyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.