Dolar 42,5128
Euro 49,5436
Altın 5.766,35
BİST 11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 11°C
Az Bulutlu
Sivas
11°C
Az Bulutlu
Cts 11°C
Paz 9°C
Pts 9°C
Sal 8°C

Zincir Marketlerin küçük esnaf üzerindeki olumsuz etkileri artıyor

Zincir marketlerin küçük esnaf üzerindeki olumsuz etkileri artıyor. Bu durum ekonomik dengeleri ve yerel işletmeleri nasıl etkiliyor, detaylar burada.

Zincir Marketlerin küçük esnaf üzerindeki olumsuz etkileri artıyor
5 Aralık 2025 11:01
9
A+
A-

Küçük Esnaftan Zincir Marketlere Sert Eleştiri

TESK Genel Başkan Vekili Adlıhan Dere, küçük esnaf ve sanatkârların en büyük sorunlarından biri olarak zincir marketlerin hızla yayılması ve piyasadaki olumsuz etkilerini gösterdi. Dere, şehirlerin her yanına 20 metrelik aralıklarla açılan zincir marketlerin, bölgedeki uzun süredir faaliyet gösteren esnafı zor durumda bıraktığını söyledi.

Birçok zincir marketin, sadece gıda ve temizlik ürünleri satması gerekirken, züccaciye, nalburiye, lastik ve çekme halatı gibi çok çeşitli ürünler sattığını vurgulayan Dere, bunun geleneksel mesleklerin kapanma noktasına geldiğinin işareti olduğunu belirtti. Dere, özellikle 415 meslek dalını ve 1580 NACE kodunu kapsayan alanlarda faaliyet gösteren esnafın, bu dev lobiler karşısında zorlandığını dile getirdi.

Esnaflığın, alın teri ve emekle ayakta duran bir sektör olduğunu hatırlatan Dere, zincir marketlerin fason üretime yönelerek, kendi ürünlerini imal etmeye başladıklarına dikkat çekti. Bu durumun, rekabet şansını ortadan kaldırdığını ve küçük esnafın ciddi anlamda zarar gördüğünü vurguladı. Çok sayıda küçük esnafın dükkanlarını kapattığını ve sektörün ciddi anlamda küçüldüğünü kaydetti.

Yasal düzenlemelerin titizlikle yapılması gereken bir konu olduğunu ifade eden Dere, özellikle Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında teklifler sunduklarını açıkladı. Dere, zincir marketlerin açılması sırasında mesafe koşulu getirilmesini ve 80-90-100 metrekarelik mağazalara limit konulmasını önerdi. Ayrıca uluslararası zincirlerin 500 metrelik mesafe sınırına uyması gerektiğini belirterek, otopark ve nüfus kriterlerinin de göz önüne alınmasını istedi.

Dere, özellikle yaylalara ve köylere kadar ulaşan büyük marketlerin küçük yerel bakkalları yok ettiğine de vurgu yaptı. Nüfus yoğunluğuna göre düzenleme yapılmazsa, küçük esnafın rekabet şansının azalacağını ve sektörün daha da zor duruma geleceğini ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.