Dolar 43,5008
Euro 51,9861
Altın 7.224,37
BİST 13.707,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 5°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
5°C
Hafif Yağmurlu
Cts 6°C
Paz 7°C
Pts 8°C
Sal 3°C

2026’da Deprem Bölgesi Yatırımları Devam Edecek

2026’da Deprem Bölgesi Yatırımları Devam Edecek
19 Ocak 2026 12:07
25
A+
A-

Depremzedeler İçin Çok Yönlü Yatırımlar Sürüyor

Devlet, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihli depremlerden etkilenen bölgelere yönelik kapsamlı yatırımlarını 2026 yılına kadar sürdürecek. Hükümetin hazırladığı 2026 Yatırım Programı kapsamında tarım, eğitim, ulaşım, turizm ve konut alanlarında çeşitli projeler hayata geçirilecek. Toplam yatırım tutarı ise 697 milyar TL seviyesinde belirlendi.

Ulaştırma, Konut ve Tarımda Gelişmeler

Devlet Su İşleri (DSİ), depremden zarar gören 11 ildeki sulama altyapısını yenilemek ve onarmak amacıyla 4,3 milyar TL’lik yatırım yapacak. Ayrıca, taşkın koruma projelerine 2,4 milyar TL kaynak ayrıldığını duyurdu. Hatay Depreme Dirençli Şehirler Projesi kapsamında ise, ıslah ve köprü çalışmaları için toplam 4,5 milyar TL’ye yakın yatırım planlandı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), bölgede oluşan hasarları gidermek ve ulaşımı yeniden sağlamak amacıyla 9 ilde toplam 4,6 milyar TL’lik yatırımla çalışmalarını sürdürecek. Bu projelerin tamamlanması ise 2027 yılına kadarki hedefler arasında yer alıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise 8 bin 500 dairelik afet konutu projeleri için 19,9 milyar TL’lik finansman sağlayacak.

Kültür, Eğitim ve Altyapıya Yönelik Yatırımlar

Deprem bölgesinde eğitim ve kültürel altyapıyı güçlendirmeye yönelik projeler de hız kesmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 11 ilde çelik yapılı okul inşası için 1 milyar TL’lik bütçe ayırdı ve projelerin yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise, bölgedeki kültürel varlıkların bakım ve restorasyonu için 1,5 milyar TL kaynak ayırdı. Bu kapsamda Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş’ta müzelerin ve kalelerin onarımı gerçekleştirilecek. Ayrıca, bu illerdeki kütüphanelerin de yenilenmesine 2,1 milyar TL tahsis edildi. Altyapı alanında ise, DSİ’nin içme suyu ve atık su projelerine toplam 750 milyon TL, İller Bankası AŞ ise 13,9 milyar TL tutarında içme suyu, arıtma tesisleri, isale hatları ve depolama projeleri üzerinde çalışacak. Kanalizasyon ve atık su arıtma gibi altyapı projeleri için toplam 23 milyar TL’lik yatırımlar planlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.