Dolar 42,9562
Euro 50,5750
Altın 5.966,21
BİST 11.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas -2°C
Kar Yağışlı
Sivas
-2°C
Kar Yağışlı
Per -3°C
Cum -8°C
Cts -10°C
Paz -1°C

Kahramanmaraş’ta deprem sonrası yapı ve sorumluluklar sorgulanıyor

Kahramanmaraş’ta deprem sonrası yapıların durumu ve sorumluluklar sorgulanıyor. Güvenli ve sağlam yapıların önemi vurgulanıyor.

Kahramanmaraş’ta deprem sonrası yapı ve sorumluluklar sorgulanıyor
1 Ocak 2026 14:05
10
A+
A-

Deprem Sonrası Yıkılan Sitelerin Yapısı ve Sorumlulara Yönelik Soruşturmalar

Kahramanmaraş’ın Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi’ndeki Palmiye Sitesi’nde yaşanan trajedide üç blok yıkıldı, 152 kişi hayatını kaybetti ve 17 kişi ise yaralandı. Site, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ilk depremde büyük hasar gördü ve sonrasında soruşturmalara konu oldu.

İlimizdeki Cumhuriyet Başsavcılığı, sitenin inşasında görev yapan kamu görevlileri hakkında soruşturma izni talep etti. Bu kişiler arasında proje ve yapı kontrol birimlerinde çalışan, inşa sürecinde projeleri onaylayan ve yapı kontrol işlemlerini yürüten imar işleri müdür yardımcısı Zeynel Abidin Ş., mimar Mehmet D. ve mimar Hacı Mehmet G. bulunuyordu. Ancak ilgili birimler soruşturma izni vermeyince, karar ikinci bir inceleme için bir üst makama, yani istinafa taşındı.

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi, ilk kararını bozuk ve yeniden soruşturma izni verdi. Bu gelişmenin ardından, yürütülen soruşturma sonucunda sanıklar hakkında ‘Bilinçli taksirle çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis talep edildi. Ayrıca, olayla ilgisi olduğu düşünülen ve yargılanmaya başlanan üç sanık, 10 Nisan tarihinde hakim karşısına çıkacak.

Yapılan Yargılama ve Mahkeme Kararları

Palmiye Sitesi’nin inşasıyla ilgili tutuklu olan müteahhitler tutuklu Ali Babaoğlu (63) ve firari Hacı Mehmet Ersoy (82) ile jeoloji mühendisi Ömer Tarakçıoğlu (56) hakkında açılan davada, ilk mahkeme kararında Ali Babaoğlu 21 yıl 9 ay, Hacı Mehmet Ersoy 18 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılırken, Tarakçıoğlu ise beraat etmişti. Sanıklar, mevzuat kurallarına aykırı biçimde verilen yapı projeleri ve uygunluk kararlarıyla yıkılan binanın yıkımı ve sorumluları arasında yer alıyordu.

Olayın ardından geniş çapta yürütülen soruşturmalar ve mahkeme süreçleri, yapıların deprem risklerine karşı yeterince denetlenmediğine ve inşaat aşamasında alınan önlemlerde eksiklikler olduğuna işaret ediyor. Sanıkların yargılanması, deprem sonrası yapı güvenliği ve denetim mekanizmaları açısından önemli bir rol oynuyor. Mahkeme, 10 Nisan’da başlayacak duruşmasıyla ilgili kararını açıklamak üzere hazırlıklarını sürdürüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.