Dolar 42,5291
Euro 49,5628
Altın 5.744,63
BİST 11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 10°C
Çok Bulutlu
Sivas
10°C
Çok Bulutlu
Paz 9°C
Pts 9°C
Sal 8°C
Çar 7°C

15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Yargı Süreci ve Kararlar

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yargı süreci, alınan kararlar ve gelişmeler hakkında kapsamlı bilgi. Güncel ve detaylı değerlendirme.

15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Yargı Süreci ve Kararlar
14 Temmuz 2025 13:06
101
A+
A-

Soruşturmalar ve Gözaltılar

15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan geniş çaplı soruşturmalar kapsamında savcılıklar harekete geçti. Darbeciler hakkında gözaltı ve tutuklama kararları alınırken, FETÖ’nün sivil yapılanmasında yer alan isimler ve sözde “Yurtta Sulh Konseyi” üyeleri hakkında da dava açıldı.

Mahkeme Kararları ve Cezalar

Karara bağlanan davalarda toplam 4 bin 891 sanık çeşitli cezalara çarptırıldı. Bunlardan 1.634’ü ağırlaştırılmış müebbet, 1.366’sı ise müebbet hapis cezası aldı. Sanıklar arasında ceza alanların yanı sıra 2.870 kişi beraat ederken, 964 sanık hakkında “ceza verilmesine yer olmadığı” kararı verildi.

Yargıtay Onayları ve Temyiz Süreci

İlk derece mahkemelerinde verilen kararlar arasında 224’ü Yargıtay tarafından onaylandı. Diğer dosyalar ise halen temyiz aşamasında değerlendirilmekte.

Üst Rütbeli Sanıkların Durumu

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan 1.634 sanıktan 85’i general ve amiral, 1.116’sı subay, 392’si farklı rütbelerdeki askerler, 9’u polis ve 32’si sivil olarak kayıtlara geçti. Müebbet hapis cezası alan 1.366 sanık arasında ise 24 general ve amiral ile çeşitli rütbelerde subay, polis ve sivil bulunuyor.

Suçlar ve Cezalar

“Silahlı terör örgütüne üye olma” ve “anayasal düzeni ihlale yardım” suçlarından mahkum edilen 1.891 kişi arasında 26 general ve amiral, 776 subay, 156 polis ve 31 sivil yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.