Dolar 42,5291
Euro 49,5628
Altın 5.744,63
BİST 11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 6°C
Az Bulutlu
Sivas
6°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 10°C
Cts 11°C
Paz 7°C

Polonya, Rusya’ya karşı diplomatik varlığını azaltıyor

Polonya, Rusya’ya karşı diplomatik varlığını azaltarak bölgesel ve uluslararası ilişkilerde yeni stratejiler geliştirmeye devam ediyor.

Polonya, Rusya’ya karşı diplomatik varlığını azaltıyor
19 Kasım 2025 14:58
18
A+
A-

Polonya Rusya’ya karşı diplomasisini sıkılaştırıyor

Polonya Devlet Bakanı Sikorski, Polonya’nın Rusya ile yaşadığı gerilimi karşılık bulmak amacıyla diplomatik ve konsolosluk varlığını azaltma kararını duyurdu. Sikorski, Rusya’nın ülkeye yönelik düşmanca tutumlarını sürdürmesi halinde diplomatik temsilci sayılarını daha da azaltmaktan çekinmeyeceklerini belirtti. Rusya’nın sabotaj faaliyetlerini devam ettirdiğine ve bu saldırıların can kayıplarına yol açtığını vurgulayan Sikorski, bu eylemlerin yalnızca sabotaj değil, aynı zamanda devlet terörü olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Polonya’nın Gdansk Konsolosluğu’nun faaliyet izni iptal edildiğini açıklayan Sikorski, kararın birkaç saat içinde resmi nota ile Rus tarafına iletileceğini bildirdi. Ayrıca, Polonya’nın diplomatik ilişkileri tamamen kesme planı olmadığını ve diğer ülkelerdeki benzer saldırıların yoğunluğu nedeniyle ilişkilerin koparılmadığını ifade etti. Böylece, Rusya’nın Polonya’daki tek temsilciliği olan büyükelçilik, Varşova’da bulunacak.

Sabotaj olayının detayları

Polonya ulusal medyasına yansıyan bilgilere göre, 16 Kasım tarihinde Varşova-Lublin demir yolu hattında sefer yapan bir trenin makinisti, raylarda büyük çapta hasar fark etti. Durumu yetkililere bildiren makinist ve yolcular derhal tahliye edilirken, yol hattı trafiğe kapandı. Polonya Başbakanı Donald Tusk, olayın Ukrayna’ya yardım ulaştıran kritik önemdeki hatta gerçekleştirildiğini açıkladı. Tusk, olay yerinde patlayıcı kullanılarak sabotaj yapıldığını ve Lublin’e daha yakın bir bölgedeki raylarda da hasar tespit edildiğini ifade etti. Sabotajı gerçekleştirenlerin Ukrayna’daki istihbaratla bağlantılı iki kişi olduğu iddia ediliyor. Bu saldırı, bölgedeki istihbarat ve güvenlik tedbirlerinin gözden geçirilmesine neden oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.