Dolar 42,5128
Euro 49,5436
Altın 5.766,35
BİST 11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 6°C
Az Bulutlu
Sivas
6°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 10°C
Cts 11°C
Paz 7°C

Mehmet Acet: Kürt Sorunu ve Türkiye’nin Gelişen Süreci Analizi

Mehmet Acet, Kürt Sorunu ve Türkiye’nin gelişen sürecini detaylı analiz ederek çözüm ve ilerleme yollarını değerlendiriyor. Güncel ve kapsamlı bir bakış.

Mehmet Acet: Kürt Sorunu ve Türkiye’nin Gelişen Süreci Analizi
30 Kasım 2025 13:29
17
A+
A-

Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni ve Haber 7 Yazarı Mehmet Acet, bu hafta Başkent Kulisi programında AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nu ağırladı. Ensarioğlu’nun açıklamalarını dikkat çekici bulduğu noktalar şöyleydi:

Kürt sorununda son 15 yılda atılan adımların ve gerçekleştirilen reformların örgütün varlık sebebini ortadan kaldırdığına vurgu yaptı. Ensarioğlu, “Bugün gelinen noktada, Kürtler Türkiye’den ayrılmak istiyorsa, talep edilen nedir? Eşitlik ve demokrasi. Bu talepler doğrultusunda yüzlerce reform meclisten geçti. Artık örgütün varlık gerekçesi kalmadı” dedi.

Örgütün, Öcalan çağrısıyla kongresini topladığını ve silah bırakma kararı aldığını hatırlatan Ensarioğlu, örgütün ilk adımı attığını ve güçlerini ülke dışına çekmeyi planladığını belirtti. Meclis komisyonunun 18 toplantı düzenlediğini ve çeşitli kesimlerden insanların görüşlerini dinlediğini aktardı. En sonunda da Öcalan’ı dinlediklerini, komisyonun tüm görüşmeleri tamamladığını vurguladı. Meclis’in görevinin ise silah bırakanların durumu ve bu süreci nasıl ilerleteceklerine ilişkin tavsiyelerde bulunmak olduğunu söyledi.

İsrail’in Kürt Kartı ile Türkiye’ye Yönelik Hamlesi

Türkiye’nin İsrail’e karşı net bir duruş sergilediğini hatırlatan Ensarioğlu, İsrail’in bu duruşu rahatsız ettiğine dikkat çekti. İsrail’in Kürt kartını oynadığını ve bölgede sempati oluşturmaya çalıştığını belirtti. Kürtlerin muhafazakâr olduğu ve İsrail ile işbirliğine pek sıcak bakmadığını anlatan Ensarioğlu, “İsrail’in vaat ettiği topraklar, Kürtlerin yaşadığı coğrafyadır. Bu, özellikle Türkiye’ye karşı yapılan bir hamledir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, İsrail’in Suriye’de Türkiye’nin lehine olan süreçleri bozmak için Kürtleri kullanmaya çalıştığını vurguladı.

Terörsüz Türkiye ve Demirtaş’ın Sürece Katkısı

Ensarioğlu, terörsüz bir Türkiye sürecinin başladığını ve bu sürece Demirtaş’ın olumlu katkılar sunduğunu belirtti. Öcalan’ın iradesi netleştikten sonra Demirtaş ve ekibinin bu gelişmeye karşı hareket edemediğine işaret etti. Ayrıca, Demirtaş ile İmralı heyetinin görüşmelerinde ortaya çıkan kuşkuların Öcalan tarafından giderildiğini kaydetti.

İttifak ve Siyasi Yansımalar

Mehmet Acet, günümüzdeki ittifakın sadece terörle mücadele odaklı olduğunu ve siyasi bir birliktelik anlamına gelmediğini dile getirdi. CHP’nin İmralı’ya gitmemesinin veya yeni anayasa çalışmalarındaki katkıların, ileride Cumhur İttifakı’na destek olacak yönünde bir adım olup olmadığının henüz net olmadığını söyledi. Acet, süreç başlarken herhangi bir siyasi pazarlık yapılmadığını ve Demirtaş’ın de bu istikamette herhangi bir destek planı bulunmadığını ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.