Dolar 43,5380
Euro 51,4962
Altın 6.913,75
BİST 13.953,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 4°C
Çok Bulutlu
Sivas
4°C
Çok Bulutlu
Cum 4°C
Cts 3°C
Paz 6°C
Pts 5°C

Kızılırmak Havzasında Kar-Erime ve Kırmızı Su Renkleri

Kızılırmak Havzası’nda kar-erime süreçleri ve kırmızı su renklerinin oluşumunu, ekosistem etkilerini ve gözlemlenebilir ipuçlarını keşfedin.

Kızılırmak Havzasında Kar-Erime ve Kırmızı Su Renkleri
5 Şubat 2026 11:13
6
A+
A-

Kar Erimesi ve Kırmızı Renkler: Sivas ve Kızılırmak Havzasında Gözlenen Değişimler

Ocak ayında Sivas’ta yoğun kar yağışları yaşandı. Yüksek kesimlerde kar kalınlıklarının zaman zaman 2 metreye ulaştığı kaydedildi. Son bir hafta içinde ise kar örtüsünün yağışlar azalınca ve rüzgârın etkisiyle erimeye başladığı gözlendi. Bu erime sürecinde akarsu ve göllerde su seviyelerinde belirgin artışlar görüldü.

Nehir, Sivas sınırlarından doğup Karadeniz’e dökülen ve Türkiye’nin en uzun nehri olarak 1355 kilometre uzunluğundaki Kızılırmak üzerinde etkisini sürdürdü. Debi artışları ve kış mevsimine özgü renk değişiklikleri dikkat çekti. Özellikle Fadlum Irmağı’nın taşıdığı jips kayaçları nedeniyle kırmızı renk tonlarıyla dikkat çeken akıntı, Kızılırmak’a karıştı ve suyun rengi yeniden kızıl tonlarda gözlendi.

Fadlum Irmağı ile Kızılırmak Nehri’nin birleştiği noktada farklı renk tonlarının belirginleştiği, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesi yakınında bu durumun net biçimde izlendiği belirtildi. Kent merkezi yakınlarında bulunan Eğri Köprü’nün 18 kemerinden su akışının gözlemlendiği kaydedildi. Karların devam eden erimesiyle nehrin geçtiği bölgelerde taşkın uyarıları yapıldı.

Nehirdeki yüksek debi ve su rengindeki değişim, havadan da kaydedildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.