Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas °C
Sivas
°C
°C
°C
°C
°C

İzmir’de Tarımsal Araziler Şiddetli Yağış ve Erozyonla Zorluk Yaşıyor

İzmir’de tarımsal araziler, şiddetli yağış ve erozyonla mücadele ederken, etkili çözümler ve sürdürülebilir tarım için güncel analizler sunuyor.

İzmir’de Tarımsal Araziler Şiddetli Yağış ve Erozyonla Zorluk Yaşıyor
8 Şubat 2026 11:07
10
A+
A-

İzmir’de Tarım Alanları Şiddetli Yağış ve Erozyonla Zorluk Yaşıyor

İzmir’in tarımsal potansiyeli son dönemde etkili olan aşırı yağışlar ve artan erozyon nedeniyle baskı altında. Geçen yıl ocak yağış ortalaması metrekare başına 134,8 kilogram iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 65 artışla 223,7 kilograma çıktı.

Şubat ayının ilk haftalarından itibaren görülen güçlü yağışlar, eğimli arazilerde erozyon ve taban arazilerde su baskınlarına yol açtı. Özellikle Selçuk ve Menemen ilçelerinde drenajı yetersiz alanlarda göllenme oluştu ve bu durum ekili alanları olumsuz etkiledi.

ZMO İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, yağmur sularının büyük nehirlere, derelere ve çaylara ulaştığını, yapılaşma, maden sahaları ve yol çalışmaları nedeniyle eğimli yamaçların doğal drenajının bozulduğunu belirtti. Doğal drenaj sistemleri bozuldukça kuvvetli yağışlar tarım alanlarına zarar veriyor.

Şiddetli yağışlarla orman yangınlarının yaşandığı bölgelerde görülen sel ve erozyonun, ormanlar suyu tutamadığı için toprağın faydalı kısmının akıp kayba yol açtığı ifade edildi. Bitki örtüsünün zayıf olduğu çıplak arazilerde su doğrudan dere yataklarına akıyor.

Çakıcı, tarımsal sulamada kullanmak amacıyla bölgesel ve küçük ölçekli göletler ile barajların yağmur suyunu tutmanın önemine dikkat çekti. Çok kuvvetli yağışların yüzey akışına geçmesi, toprağın emilimini engelliyor; bu durum hem eğimli arazilere zarar veriyor hem de yağışın derelere karışmasına yol açıyor. Düz arazilerde ise biriken su bitkilerin zarar görmesine neden oluyor.

İklim değişikliğiyle bağlantılı ekstrem hava olaylarının tarımsal üretimi olumsuz etkilediği belirtiliyor. Uzun süreli kuraklık ve yağış rekorlarının kısa sürede yaşanması, bölgesel su yönetimi açısından önemli sonuçlar doğuruyor.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.