Dolar 46,4792
Euro 52,9698
Altın 6.160,29
BİST 14.578,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 23°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
23°C
Hafif Yağmurlu
Çar 24°C
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 23°C

Küçükbaş Çoban Sıkıntısına Çözüm İçin İlk Adımlar Atıldı

Küçükbaş çoban sıkıntısına yönelik ilk adımlar atıldı: sorun çözümleri, kolektif çaba ve uygulanabilir önerilerle farkındalık artırılıyor.

Küçükbaş Çoban Sıkıntısına Çözüm İçin İlk Adımlar Atıldı
23 Haziran 2026 15:08
7
A+
A-

Çoban Sorunu İçin Yeni Adımlar ve Sivas’a Gelen Yabancı Uyruklu Çobanlar

Sivas Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği başkanı Serdar Dağlar, uzun süredir gündemde olan çoban sıkıntısına ilişkin önemli bir gelişmeyi duyurdu. Bakanlık ve İŞKUR’un ortak çalışmaları kapsamında yabancı uyruklu ilk çobanlar Sivas’a geldi. Bu adım, küçükbaş hayvancılıkta artan maliyetler ve temin güçlüğü nedeniyle üretimde yaşanan baskıyı hafifletmeyi hedefliyor.

Dağlar, “Ülkemizde küçükbaş hayvancılıkta ciddi bir çoban sıkıntısı yaşanıyor. Bakanlığımızın çalışmaları ve İŞKUR müdürlüklerimizin destekleri sayesinde Sivas’ımıza yabancı uyruklu ilk çobanlar geldi.” sözleriyle süreci özetledi. Çoban teminindeki güçlükler ve yüksek maliyetler nedeniyle birçok yetiştiricinin hayvancılığı bırakma noktasına geldiğini belirtti. Ancak yeni uygulamanın sektöre nefes aldıracağını ve önümüzdeki dönemde daha yaygınlaşacağını ifade etti.

Dağlar ayrıca, Mehrali Deliktaş işletmesinde görevlendirilen yeni çobanların Sivas’a ulaştığını, sürecin devamını ve benzer girişimlerin artacağını aktardı. “Çoban sıkıntısı ve yüksek maliyetler yetiştiricilerimizin belini büküyordu. Artık nefes alacaklar.” şeklinde görüşlerini paylaştı.

Sektör temsilcileri, uygulamanın yaygınlaşmasıyla küçükbaş hayvancılığın sürdürülebilirliğinin güçleneceğini ve üretimin artmasına katkı sağlayacağını belirtti. Bu gelişmenin, Türkiye genelinde artan çoban talebine karşı alınan somut bir adım olduğu değerlendiriliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.