Dolar 47,3944
Euro 54,0556
Altın 6.129,44
BİST 13.687,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 27°C
Açık
Sivas
27°C
Açık
Çar 24°C
Per 24°C
Cum 26°C
Cts 29°C

İBB ve belediyelerde parti değişikliği riskleri masaya yatırıldı

İBB ve belediyelerde parti değişikliği riskleri masaya yatırılıyor: politika, etkiler ve yerel yönetim dinamiklerinde dikkat çekici analiz.

İBB ve belediyelerde parti değişikliği riskleri masaya yatırıldı
29 Temmuz 2026 07:24
3
A+
A-

Belediyeler ve meclislerdeki dengeler dikkatle izleniyor

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel’in, CHP’li belediye başkanları ve meclis üyelerini toplu olarak yeni partiye davet etmemesinin arkasında, belediyelerin el değiştirebileceğine dair endişelerin yatığı belirtiliyor. Birçok büyükşehir, il ve ilçe belediye meclisinde Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın üyelerin konumları süreç açısından hassas bir tablo oluşturuyor. Başkanların YENİ Parti’ye geçmesi halinde meclis üyelerinin tek yönde hareket etmeme olasılığı, meclislerdeki çoğunluk dengesini değiştirebileceği yönünde görüşler dile getiriliyor. Özel’in transferlerden doğan kaygısı nedeniyle başkanların parti değişikliklerine temkinli yaklaştığı ve belediyelere yönelik katılımlarda meclislerdeki siyasi dengenin gözetilmesi talimatı verdiği ifade ediliyor.

İBB özelinde risk büyüyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) özelinde en çok kaygı duyulan belediye olarak öne çıkıyor. İBB Meclisi’nde CHP’nin 180 üyesi bulunurken Cumhur İttifakı’nın 130 üyesi bulunuyor; yaklaşık 40 meclis üyesinin Kılıçdaroğlu’na yakın olduğu iddia ediliyor. Olası bir parti değişikliği durumunda bu üyelerin CHP’de kalması ihtimali, YENİ Parti’nin meclisteki üye sayısını yaklaşık 140 civarında tutabilir. Böyle bir senaryo yalnızca meclis faaliyetlerini değil, İBB’nin geleceğini de doğrudan etkileyebilir. Yargı süreçleri sonucunda Ekrem İmamoğlu’nun Ahmak Davası kararı onanırsa, yasal başkanlık seçimi gündeme gelebilir ve belediye meclisindeki denge bu süreçte yeniden şekillenebilir.

Belediye bütçesi, imar planları, borçlanma yetkileri, yatırım kararları ve stratejik projeler gibi kritik konularda belediye meclisinin onayı gereklidir. Meclis çoğunluğunu kaybeden başkanlar karar alma süreçlerinde zorluklarla karşılaşabilirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.