Dolar 47,5353
Euro 54,8592
Altın 6.206,35
BİST 13.446,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 31°C
Açık
Sivas
31°C
Açık
Sal 31°C
Çar 29°C
Per 30°C
Cum 31°C

Çerçeve yasa Meclis’e geliyor: Terörsüz Türkiye için yeni adım

Çerçeve yasa Meclis’e geliyor: Terörsüz Türkiye için yeni adım atılırken kapsam ve etkileriyle güvenlik ve hukukun dengeli ilerleyişi vurgulanıyor.

Çerçeve yasa Meclis’e geliyor: Terörsüz Türkiye için yeni adım
3 Ağustos 2026 17:10
5
A+
A-

Çerçeve yasa Meclis’e geliyor

Terörsüz Türkiye süreci kapsamında hayata geçirilecek yasal düzenlemede sona yaklaşılırken, AK Parti’nin çerçeve yasa taslağıyla ilgili muhalefete ön bilgilendirme yapılması bekleniyor. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yasa teklifinin yeni haftada Meclis’e geleceğini belirtmişti. Bahçelievler’deki 2026 YKS İstanbul Şampiyonları Buluşması’nda gençler ve velilerle buluşan Kurtulmuş, süreç hakkında da görüşlerini paylaştı ve yasa teklifiyle ilgili umutlarını dile getirdi: “İnşallah ortak imzayla Meclis’e gelecek.”

İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Faik Özgür Erol’un Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüşmenin ardından İmralı Adası’ndan dönmesiyle süreçteki gelişmeler dikkati çekti. Heyet, görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.

Çerçeve yasa nasıl işleyecek? Taslak af niteliğinde olmayacak; Öcalan ve örgütün sözde yönetici kadrolarına dair özel bir düzenleme bulunmayacak ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalılar kapsam dışında tutulacak. Türkiye’ye dönmek isteyen örgüt üyeleri, suça karışmamışsa etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ceza almayabilecek. Dosyalar mahkemelerce tek tek incelenecek; Türkiye’ye gelecek üyeler 3 ya da 5 yıl adli kontrol altında olacak ve kamu görevinde çalışamayacakları, siyasi faaliyet yürütemeyecekleri öngörülüyor. Taslak, Meclis’in tatile girmeden çıkarılacak olsa da silah bırakmanın teyidi şartına bağlanacak.

Partilerden farklı yaklaşımlar MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, terörsüz Türkiye sürecine tam destek çağrısı yaptı. Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel ise sürece desteğini ifade etti ve konunun ilkeleriyle ilerlemesi gerektiğini belirtti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise süreci değerlendirerek dört başlık üzerinde durdu: örgütün tasfiyesi, demokratik ve hukuki reformlar, bölgesel güvenlik ve egemenlik konuları. Kılıçdaroğlu, çözümün TBMM odaklı olması gerektiğini ve sürecin dört ana unsurla ilerlemesi gerektiğini vurguladı.

Çözüm çerçevesinde;

  • Terör örgütünün örgütsel tasfiyesi
  • Bütün yurttaşları kapsayan demokratik ve hukuki reformlar
  • Irak ve Suriye bağlantılı yapılarla bölgesel güvenliğin artırılması
  • Dış güçlere karşı egemenlik stratejisi oluşturulması

Çerçeve yasa, açık hukuk ilkeleriyle düzenlenmeli ve Türkiye’yi güvenlik ile özgürlük arasında dengeleyen bir çerçeve olarak Meclis merkezli yürütülmesi hedefleniyor. Bu süreçte barışa ve ülkenin istikrarına vurgu yapılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.