Dolar 48,8005
Euro 56,0587
Altın 6.852,36
BİST 13.284,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 24°C
Az Bulutlu
Sivas
24°C
Az Bulutlu
Sal 25°C
Çar 26°C
Per 19°C
Cum 23°C

Esad Rejimi Yetkililerine Yönelik Operasyonlar Sürüyor

Esad rejimi yetkililerine yönelik operasyonlar sürerken, gelişmeleri ve güvenlik politikalarını yakından takip edin.

Esad Rejimi Yetkililerine Yönelik Operasyonlar Sürüyor
21 Eylül 2026 08:52
6
A+
A-

Suriye’de devrik Beşar Esad yönetiminin güvenlik kadrolarına yönelik operasyonlar devam ediyor

İç Güvenlik Kuvvetleri, eski Tümgeneral Ahmed Muhammed İsmail‘in gözaltına alındığını açıkladı. İsmail’in Esad dönemi Cumhuriyet Muhafızları’nda üst düzey görevler üstlendiği belirtiliyor.

CUMHURİYET MUHAFIZLARI’NIN ÜST KADEMESİNE KADAR YÜKSELDİ
Kayıtlara göre İsmail kariyerine takım komutanı olarak başladı. 101. Hava İndirme Alayı’nın 2. Taburu’nda bölük komutanlığı yaptı. 2016 başında aynı alayın harekat başkanlığına getirildi. Ardından Cumhuriyet Muhafızları’nın kurmay başkanlığına kadar yükseldi ve daha sonra 14. Hava İndirme Tümeni’nde önce yardımcısı sonra tümen komutanı oldu. Kaynaklara göre bu görevi Esad yönetiminin devrilmesine kadar sürdürdü.

HALEP, DERA VE DOĞU GUTA OPERASYONLARINDA GÖREV
İsmail’in 2016’dan itibaren Halep, Dera ve Doğu Guta’ya yönelik operasyonların sevk ve idaresine doğrudan katıldığı belirtiliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, eski generalin bu bölgelerdeki operasyonların yönetiminde bulunduğunu kaydetti. Soruşturmalar sürüyor ve dosyanın yargıya sevk edilmesi bekleniyor.

DOĞU GUTA’DA KİMYASAL SALDIRI
Doğu Guta, 2013’ten itibaren çeşitli muhalif güçlerin merkezi oldu. Ağustos 2013’te gerçekleştirilen kimyasal saldırı dünya gündemine oturdu. ABD istihbaratı saldırıda sarin gazı kullanıldığını ve binlerce kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Suriye hükümeti bu suçlamayı reddetti.

REJİM KADROLARINA OPERASYONLAR SÜRÜYOR
Aralık 2024’te devrilen Beşar Esad sonrası yeni yönetim, eski güvenlik ve askeri yetkililere yönelik operasyonları sürdürdü. Çok sayıda eski güvenlik görevlisi gözaltına alındı ve davaların 2026 Nisan’da görüleceği bildirildi. Eylül başında da Esad döneminde sivillere yönelik bombardımanlara katılmakla suçlanan 9 eski pilot yakalandı; üçü general rütbesindeydi.

İDAM KARARI GİYABİ
Ağustos’ta görülen bir davada Beşar Esad, kardeşi Mahir Esad ve 5 eski güvenlik yetkilisi hakkında gıyaben idam kararı çıktı. Esad yönetimden ayrıldı ve Rusya’ya kaçtı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.