Dolar 48,9650
Euro 55,7831
Altın 6.732,28
BİST 12.888,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 26°C
Az Bulutlu
Sivas
26°C
Az Bulutlu
Çar 26°C
Per 19°C
Cum 24°C
Cts 26°C

E-İlanda Yetkilendirme Sistemi Genişliyor: Sözleşme ve Otomatik Kaldırma Ayrıntıları

E-İlanda Yetkilendirme Sistemi genişliyor: sözleşme ve otomatik kaldırma süreçleri hakkında güncel bilgiler ve pratik açıklamalar.

E-İlanda Yetkilendirme Sistemi Genişliyor: Sözleşme ve Otomatik Kaldırma Ayrıntıları
25 Eylül 2026 11:52
7
A+
A-

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamını genişletiyor

Mevcut süreçlerde taşınmaz sahibi, e-Devlet üzerinden kendi gayrimenkulünü seçerek yetkili emlak işletmesine ilan yayımlama izni veriyor. Yeni düzenlemeyle bu yetki doğrulama mekanizması daha sıkı bir şekilde elektronik ortamda takip edilecek.

Yetkilendirme sözleşmesi de sisteme entegre olacak – Mülk sahibi ile emlak işletmesi arasında imzalanan yetkilendirme sözleşmesinin artık elektronik sistem üzerinde izlenmesi hedefleniyor. Böylece hangi sözleşmeye dayanarak ilan edildiği ve emlak işletmesinin pazarlama yetkisi net olarak takip edilebilecek.

Sözleşme biterse ilanlar otomatik olarak kaldırılacak – Yetkilendirme sözleşmesi sona erdiğinde veya iptal edildiğinde, bağlı olan emlak ilanlarının otomatik olarak yayından kaldırılması amaçlanıyor. Böylece pazarlama yetkisi olmayan emlak işletmelerinin eski ilanları internet üzerinde kalmıyor.

Tek emlakçı seçeneği tartışılıyor – Mevcut durumda bir taşınmaz için birden fazla emlak işletmesine ilan yayımlama yetkisi verilebiliyor. Sektörden gelen talepler doğrultusunda yalnızca tek emlak işletmesine yetki verilmesi olasılığı değerlendiriliyor; ancak kesin karar henüz alınmadı. Özellikle KOBİ ölçekli işletmeler için etkileri değerlendiriliyor.

Yabancı mülk sahipleri için doğrulama mekanizması – Yabancı taşınmaz sahipleri ve bazı istisnai ilanlar için güvenli doğrulama yöntemleri üzerinde çalışılıyor. Bu sayede ilanı veren kişi veya işletmenin taşınmaz üzerindeki yetkisi daha güvenli biçimde teyit edilecek.

Güvenli ödeme adımı – Taşınmaz satışlarında para transferlerinin daha güvenli yapılması amacıyla Güvenli Ödeme Sistemi üzerinde de çalışmalar sürüyor. Yeni sistemlerle birlikte ilan verme aşamasından satış ve ödeme süreçlerine kadar işlemlerin daha çok elektronik ortamda yürütülmesi hedefleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.