Dolar 33,9859
Euro 37,5719
Altın 2.752,59
BİST 9.528,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 28°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
28°C
Parçalı Bulutlu
Cum 29°C
Cts 29°C
Paz 25°C
Pts 23°C

Anız Yakmak Geleceğimizi Yakmaktır

Anız Yakmak Geleceğimizi Yakmaktır
27 Temmuz 2020 17:48
438
A+
A-

Tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların toprakta kalan kök ve sap artıklarına Anız adı verilmektedir. Anız olarak tabir edilen sap saman artıklarının yakılarak yok edilmesinin çevreye biyoçeşitliliğe ve tarımsal üretime büyük zarar vermektedir. 

Anız yakmanın geleceğimizi yakmak olduğunu belirten İl Müdürü Seyit YILDIZ; Sivas’ta hububat hasadı başlamış olup, bu hasat döneminin bereketli ve bol kazançlı geçmesini dilerim. Hasat zamanında önemli bir çalışma da anız yangınlarıyla mücadeledir. 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun, Ek-1 Maddesinin “c” bendinde “Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır.” denilmektedir. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2020 yılı için anız yakanlara, yaktıkları her dekar için 60.11,00 TL idari para cezası uygulanacak ve yakılan alanın orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallelerde olması halinde ceza 5 kat artacak. Anız yakmanın hiçbir faydası olmadığı gibi, toprağın doğal yapısı bozulduğu için toprağa zarar veren ve gelecek yıllarda verimi düşüren bir uygulamadır. Dolayısı ile sürdürülebilir tarım açısından, toprağın doğal dengesinin korunması, olası yangınların önlenmesi ve hava kirliliğinin önüne geçilebilmesi için anızların yakılmaması gerekmektedir. Anız yakan çiftçilerimiz, ceplerindeki parayı çıkarıp yakıyorlar, bunu bilsinler. Çiftçilerimiz hasat sırası ve sonrasında sapların parçalanarak toprağa geri dönüşümü sağlanmalıdır. Ekim için anız yakmasınlar. Ayrıca biz çiftçilerimize hem daha ucuz, hem daha zahmetsiz hem de anızı yakmaya gerek duymayan toprak işlemesiz, anıza direk ekim yöntemini uygulamalarını tavsiye ederiz.” dedi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.