Dolar 32,3369
Euro 35,1195
Altın 2.238,84
BİST 8.770,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 11°C
Az Bulutlu
Sivas
11°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 4°C
Cum 4°C
Cts 9°C

Bilim Kurulu üyesi Mustafa Necmi İlhan’a TTB’den 15 gün meslekten men cezası

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’a Bursa’daki bir termik santral için hazırladığı bir rapor nedeniyle Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 15 gün meslekten men cezası verildi.

Bilim Kurulu üyesi Mustafa Necmi İlhan’a TTB’den 15 gün meslekten men cezası
17 Ekim 2021 17:31
464
A+
A-

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Bursa’da bulunan DOSAB Kömürlü Termik Santrali için hazırladığı rapor nedeniyle Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından meslekten 15 gün men cezası aldı.

TTB, İlhan’ın raporunu bilimsel literatür bilgileri ile desteklenmediği, halk sağlığı ve çevresel etmenleri gözetmediği, termik santrali kurması planlanan firmayı destekleyen ifadeler içerdiği, özellikle enerji politikaları açısından gerçek olmayan ifadeler bulundurduğu, bilimsel ve etik kuralları ihlal ettiği şeklinde değerlendirdi. 

İlhan’ın kişisel olarak hazırladığı raporunda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın logosunu kullanması ve raporun adının “Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, DOSAB Enerji ve Buhar Üretim Tesisinin Halk Sağlığı Yönünden Değerlendirilmesine Dair Rapor” olarak belirtilmesi de ceza gerekçesi sayıldı. 

Termik santralin projeye göre yılda 524 bin ton kömür yakması planlanmakta; kömürün de Bursa dışından santrale karayolu ile taşınması öngörülmekteydi. TTB’nin denetiminde Bursa’nın hava kirliliği sınır değerlerinin çok üzerinde olmasına rağmen ÇED sürecinde Prof. Dr. Mustafa N. İlhan’ın bunu görmezden gelerek taraflı bir davranış sergilediği ve kişisel görüşünü bilimsel görüş olarak sunup projeye olumlu görüş bildirdiği belirtildi.

Türk Tabipler Birliği yaptığı çalışma doğrultusunda, Prof. Dr. Mustafa N. İlhan’ın bölgeyi ziyaret etmediğini, hazırladığı görüş bildiren raporda hiçbir bilimsel veri ve bilimsel referansın kullanılmadığını tespit etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.