Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 20°C
Az Bulutlu
Sivas
20°C
Az Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 24°C

Kemal Kılıçdaroğlu’na 5 seçim senaryosu sunuldu! Sadece birinde Millet İttifakı kazanıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seçimlere dair beş ayrı senaryo sunulduğu belirtildi. İddiaya göre bu senaryolardan yalnızca birinden “kazançlı” çıkılırken geriye kalan senaryolar “Cumhur İttifakı” lehine işliyor. O senaryoda da cumhurbaşkanlığı ya da parlamentodan birinin kaybedilmesi durumunda erken seçim var…

Kemal Kılıçdaroğlu’na 5 seçim senaryosu sunuldu! Sadece birinde Millet İttifakı kazanıyor
17 Kasım 2022 12:12
194
A+
A-

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi’nin oluşturduğu ‘altılı masa’ 28 Kasım’da anayasa değişikliğine ilişkin hedeflenen maddeleri kamuoyuyla paylaşacak. Ortak aday konusunda tam anlaşma olmazken, Ali Babacan’ın “Seçimi kazanmak için ortak aday şart. Başka hayali olan gitsin” çıkışı nedeniyle de masadaki kriz gözler önüne serildi. 

Masanın ortak aday ve seçimlere nasıl gireceğine ilişkin tartışmalar da devam ederken, CHP lideri Kılıçdaroğlu’na seçimlere ilişkin simülasyonlar ve beş ayrı senaryo sunulduğu öğrenildi. Diken’in CHP kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, beş senaryonun yalnızca biri ‘altılı masa’nın hedeflerine ulaşmasını sağlıyor.

Senaryolara göre ortak aday ve liste, masayı hedeflere ulaştırıyor. Meclis veya cumhurbaşkanlığından yalnızca birinin kazanılması halindeyse erken seçim kaçınılmaz görünüyor. İşte Kılıçdaroğlu’na sunulan senaryolar:

Senaryo 1: Altılı masanın kazançlı çıktığı tek senaryoya göre masanın ortak bir aday belirlemesi ve belirli seçim bölgelerinde ortak listelerle seçime girilmesi gerekiyor. Simülasyonlara göre bu senaryoda ortak aday seçimi kazanırken Meclis’te çoğunluk sağlanıyor.

Senaryo 2:İkinci senaryoda partiler ortak aday belirlerken seçimlere ortak listeyle girilmiyor. Bu senaryoda ortak aday küçük bir farkla cumhurbaşkanı seçilirken Meclis’te çoğunluk sağlanamıyor.

Senaryo 3:Partiler ayrı listelerle seçime girerken aynı zamanda kendi cumhurbaşkanı adaylarıyla seçime katılıyor. Bu senaryonun sonucunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeniden seçilirken AKP ve MHP Meclis’te çoğunluğu elde ediyor.

Senaryo 4: Masanın bölünerek farklı bir ittifakın ortaya çıkması senaryosunda, bu yeni ittifakın ortak adayla seçime gitmesi durumunda Meclis’te çoğunluk sağlanamıyor ve Erdoğan yeniden seçiliyor.

Senaryo 5: Ortak liste, birden fazla aday senaryosunda Meclis’te çoğunluk elde edilse de anayasa yapacak kadar vekil elde edilemiyor. Bu senaryoda cumhurbaşkanlığını Erdoğan kazanırken, anayasa değiştirilemediği için mevcut sistemde yönetim devam ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.