Dolar 32,5872
Euro 34,8257
Altın 2.507,53
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 24°C
Az Bulutlu
Sivas
24°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 28°C

İstanbul Büyükşehir Başkanlığı düştü mü?

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu kararı gündemi altüst etti. Peki hapis cezası ve siyasi yasaklı olan Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devam edebilecek mi? Ekrem İmamoğlu 2023 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olabilir mi? Hapis cezasındaki 7 ay 15 günün bir sebebi var. İşte Ekrem İmamoğlu hakkındaki son dakika kararına ilişkin bilinmesi gerekenler…

İstanbul Büyükşehir Başkanlığı düştü mü?
14 Aralık 2022 22:46
155
A+
A-

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı için ahmak davasında verilen karar ne anlama geliyor. Ekrem İmamoğlu 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı olabilecek mi? İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı düşecek mi? 

Mahkeme Ekrem İmamoğlu için 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ile birlikte siyasi yasak kararı verdi. Bu kararın hapis cezasından çok daha önemli kısmı siyasi yasaklı kılınması. 

Mahkemenin verdiği hapis ve siyasi yasak kararının üst mahkemelerde yargı yolu açık. Bu karar İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay’a gidecek. Karar İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay’nda kesinleşirse Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkanlığı düşecek, hiçbir seçimde bir daha aday olamayacak.

Üst mahkemelerdeki yargı süreci devam ettiği sürecece Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devam edebilecek ve hatta isterse 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olabilecek. 

Ekrem İmamoğlu için savcı 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası ile Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ‘siyasi yasak’ içeren 53. maddesinin de uygulanmasını istemişti. Mahkeme bu cezayı vermedi ama üst sınırdan bir cezada karar kıldı. Ekrem İmamoğlu için verilen 2 yıl 7 ay 15 gün cezanın bir önemi var. 2 yıldan fazla hapis cezası verildiğinde bu ceza ertelenemiyor ve para cezasına çevrilemiyor. CHP’li Sezgin Tanrıkulu, hapis cezasının 2 yıl üzerinde 7 ay 15 gün eklenerek bu yolun kasıtlı olarak kapatıldığını iddia etti. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.