Dolar 38,0116
Euro 41,3326
Altın 3.705,80
BİST 9.204,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 1°C
Hafif Kar Yağışlı
Sivas
1°C
Hafif Kar Yağışlı
Cum 3°C
Cts 7°C
Paz 9°C
Pts 12°C

Şubat Ayı Dış Ticaret Rakamları ve Ekonomik Gelişmeler

Şubat ayı dış ticaret rakamları ve ekonomik gelişmelerini keşfedin. İthalat ve ihracat verileri, piyasa trendleri ve Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler hakkında kapsamlı bir analiz.

Şubat Ayı Dış Ticaret Rakamları ve Ekonomik Gelişmeler
5 Mart 2025 06:00
16
A+
A-

Şubat Ayı Dış Ticaret Rakamları Açıklandı

İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında, Ekonomi Bakanı Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile birlikte şubat ayı dış ticaret verilerini paylaştı. Uygulanan ekonomik programın olumlu sonuçlarının alınmaya devam edildiğini belirten Bolat, 2024 yılı büyümesine net mal ve hizmetler ihracatının 1,1 puan katkıda bulunacağını ifade etti.

Bakan Bolat, faiz oranlarındaki düşüşün yatırımları hızlandıracağına inandığını vurguladı. Türkiye’deki istihdam durumunun da olumlu bir seyir izlediğine dikkat çeken Bolat, “Ocak ayında işsizlik oranı yüzde 8,4’e geriledi. Bu, 2013’ten bu yana kaydedilen en düşük işsizlik oranı.” şeklinde konuştu.

Şubat ayı yıllık enflasyonunun yüzde 39,05 ile son 20 ayın en düşük seviyesine gerilediğini belirten Bolat, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki yıllık enflasyonun da son 3 yılın en düşük seviyesine indiğini açıkladı. Ayrıca, ABD yönetiminin Çin, Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika’ya yönelik ilave gümrük vergisi kararlarının ticaret savaşlarını tetiklediğine ve dünya ticareti açısından belirsizlik yarattığına dikkat çekti.

Şubat Ayı İhracat Rakamları

Bolat, şubat ayı ihracat rakamları hakkında şu bilgileri verdi: “Şubat ayı ihracatı 20 milyar 800 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Geçen yıl 29 gün olan şubat ayının, bu yıl 28 gün olması nedeniyle 900 milyon dolarlık bir eksikle başladık. Geçen yıl şubat ayında 21 milyar 91 milyon dolarlık bir ihracat yapılmıştı, bu yıl 314 milyon dolarlık bir azalma yaşandı.” dedi.

Bolat, “Eğer şubat 2024 29 gün olsaydı, ihracatımız 19,9 milyar dolar olacaktı. Bu durumda 1 milyar dolarlık bir artışla yüzde 5’lik bir rekor ihracat açıklayacaktık.” diye ekledi. Ayrıca, avro-dolar paritesinin şubat ayında 1,08, ocak ayında ise 1,04 olduğunu ve bunun ihracatta 300 milyon dolarlık bir dezavantaj oluşturduğunu ifade etti.

İthalat ve Dış Ticaret Açığı

Şubat ayı ithalatının 28,9 milyar dolar olduğunu belirten Bolat, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyar dolarlık bir artış yaşandığını, yani yüzde 3,8’lik bir artış olduğunu söyledi. Ocak-şubat döneminde ithalatta yüzde 6’lık bir artış söz konusuydu. Doğal gaz ithalatının ilk iki ayda 1 milyar 550 milyon dolar arttığını vurguladı.

Bolat, “Altın ve doğal gazı çıkardığımızda dış ticaret açığımızda bir azalma söz konusu.” ifadelerini kullandı. Şubat 2025 itibarıyla son 12 ayda ihracatın 262,7 milyar dolara ulaştığını, mal ihracatında ise son bir yılda yüzde 1,5’lik bir artış sağlandığını belirtti. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığının 84,9 milyar dolara gerilediğini açıkladı.

Sektörel Gelişmeler

Bakan Bolat, ocak-şubat döneminde ihracatta en çok artış gösteren sektörleri de paylaştı. Mücevher sektörünün 1,2 milyar dolarla ilk sırada yer aldığını belirten Bolat, bunu 183 milyon dolarla otomotiv, 96 milyon dolarla demir, 88 milyon dolarla savunma ve havacılık sanayi ile 43 milyon dolarla elektrik ve elektronik sektörlerinin takip ettiğini bildirdi.

Aynı dönemde en fazla azalış gösteren sektörler ise 181 milyon dolarla makine ve aksamları, 173 milyon dolarla hazır giyim, 154 milyon dolarla kimyevi maddeler, 110 milyon dolarla su ürünleri ve 72 milyon dolarla mobilya oldu.

Ülkelere Göre İhracat

AB’ye yapılan ihracatın ocak-şubat döneminde yüzde 3,9 arttığını belirten Bolat, Almanya’nın 13,5 milyar dolar ile birinci sırada yer aldığını, ardından ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak’ın geldiğini ifade etti. Türk Devletleri Teşkilatına ise yüzde 9,2, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerine ise yüzde 13,7 oranında ihracat artışı yaşandığını belirtti.

İki ayda ihracatta en çok artış gösteren ülkeler ise 789 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 371 milyon dolarla Birleşik Krallık, 208 milyon dolarla Slovenya, 191 milyon dolarla Yunanistan ve 190 milyon dolarla Ürdün olarak sıralandı. İhracatın en çok azaldığı ülke ise 772 milyon dolarla İsrail oldu.

Cari İşlemler Açığı

Bolat, hizmet ihracatının geçen yıl 115,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, hizmetler ihracatında 2025 yılı hedefinin 121 milyar dolar olduğunu vurguladı. Ocak-şubat döneminde hizmetler ihracatının yüzde 7,1 artış sağladığını ve 14,3 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Bolat, “Cari işlemler açığımızı 30 milyar dolar azalttık. Mayıs 2023’te 55,5 milyar dolar olan cari işlemler açığımızı, 2024’te 9,9 milyar dolara düşürdük.” dedi. Ayrıca, 2025 Şubat’ında yıllıklandırılmış cari işlemler açığı tahmininin 12 ila 12,5 milyar dolar arasında gerçekleşeceği öngörüldüğünü belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.