Dolar 38,8170
Euro 43,9870
Altın 4.114,57
BİST 9.475,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 20°C
Açık
Sivas
20°C
Açık
Sal 22°C
Çar 21°C
Per 25°C
Cum 26°C

Hakan Fidan Cezayir’e Resmi Ziyaret Gerçekleştiriyor

Hakan Fidan, Cezayir’e resmi ziyarette bulunarak iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor. Detaylar için tıklayın!

Hakan Fidan Cezayir’e Resmi Ziyaret Gerçekleştiriyor
19 Nisan 2025 13:59 | Son Güncellenme: 19 Nisan 2025 18:45
28
A+
A-

Fidan, Cezayir’e Resmi Ziyaret Gerçekleştiriyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Cezayir Ortak Planlama Grubu (OPG) Toplantısı’na katılmak üzere yarın Cezayir’e hareket edecek. İki günlük resmi ziyaret sırasında, Fidan, Cezayirli mevkidaşı Ahmed Attaf ile OPG’nin üçüncü toplantısına eş başkanlık yapacak.

Bakan Fidan’ın ziyaretinin, Türkiye ile Cezayir arasındaki stratejik ortaklığın güçlendirilmesine yönelik önemli katkılar sağlaması bekleniyor. Bu kapsamda, enerji, savunma sanayii ve ekonomik işbirliği gibi alanlarda iş birliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Ziyaret sırasında Bakan Fidan’ın, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile bir araya gelmesi ve Türkiye’nin Oran kentinde inşa edilen Başkonsolosluk binasının resmi açılışını gerçekleştirmesi planlanıyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Tebbun’un ilerleyen dönemlerde Türkiye’ye yapacağı ziyaret vesilesiyle Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısının hazırlıkları da görüşülecek.

  • İki ülke arasındaki ahdi altyapının güçlendirilmesi için imzalanması planlanan anlaşmaların müzakereleri değerlendirilecek.
  • Ticaret hacmi için belirlenen 10 milyar dolarlık hedefe ulaşmak amacıyla ekonomik işbirliği alanlarındaki potansiyel fırsatlar ele alınacak.
  • Enerji güvenliği bağlamında mevcut işbirliğinin geliştirilmesine dair Türkiye’nin beklentileri aktarılacak.
  • Savunma sanayisinde karşılıklı yarara dayalı projelerin değerlendirilmesi planlanıyor.

Ayrıca, Libya, Suriye, Sahel ve Gazze gibi güncel bölgesel gelişmeler de görüşmelerde masaya yatırılacak. Fidan ve Attaf, en son 21 Şubat 2025’te Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde bir araya gelmişti. Attaf, 11-13 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen 4. Antalya Diplomasi Forumu’na da katılım sağlamıştı.

Türkiye ile Cezayir arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) 2020 yılında kurulmuş ve ilk toplantısı 16 Mayıs 2022’de Ankara’da gerçekleştirilmişti. Bu toplantıda 15 anlaşma ve bir Ortak Bildiri imzalanmıştı. YDİK’in izleme mekanizması olan Ortak Planlama Grubu’nun ilk toplantısı 10 Aralık 2022’de Cezayir’de, ikinci toplantısı ise 7 Eylül 2023’te Ankara’da yapılmıştı.

Cezayir, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortaklarından biri konumunda. Ülkede, 60’ı müteahhitlik alanında olmak üzere yaklaşık 1400 Türk firması faaliyet göstermekte. Türkiye’nin doğrudan Cezayir’e yaptığı yatırımlar 6 milyar doları aşarken, 2024 yılı itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi 6,42 milyar dolara ulaşmıştır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.