Dolar 39,5586
Euro 45,4127
Altın 4.266,75
BİST 9.196,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 26°C
Açık
Sivas
26°C
Açık
Cum 28°C
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 22°C

İngiltere’de Yapılan Araştırma: Plastik Parçalayan ve Beslenen Bakteri Keşfedildi

İngiltere’de yapılan araştırmada plastikleri parçalayan ve beslenen yeni bakteri keşfedildi. Çevre ve atık yönetiminde önemli gelişmeler sağlanabilir.

İngiltere’de Yapılan Araştırma: Plastik Parçalayan ve Beslenen Bakteri Keşfedildi
27 Mayıs 2025 13:09
23
A+
A-

İngiltere’deki araştırmada, hastanelerde sık görülen bir bakteri türünün plastikleri parçaladığı ve enerji kaynağı olarak kullandığı tespit edildi

İngiltere’de gerçekleştirilen yeni bir araştırma, hastanelerde sık rastlanan ve ‘Pseudomonas aeruginosa’ adıyla bilinen bakterinin şaşırtıcı yeteneklerini ortaya koydu. Bu bakteri, sahip olduğu özel enzim sayesinde tıbbi cihazlarda kullanılan plastikleri hem parçalıyor hem de bu malzemelerle besleniyor.

Bakterinin enzimleri ve etkileri

Bilim insanlarının adını verdiği ‘Pap1’ adlı enzim sayesinde, bakteri belirli plastik türlerini parçalayabiliyor. Laboratuvar deneylerinde, bu enzimin plastikleri sadece parçalayıp değil, aynı zamanda bakterinin bu malzemeleri besin kaynağı olarak kullanarak büyümesine imkan sağladığı gözlemlendi. Ayrıca, bakterinin plastik üzerinde daha büyük ve dayanıklı biyofilmler geliştirdiği ve bu yapıları güçlendirdiği belirlendi.

Plastiğin enfeksiyona etkisi ve tıbbi cihazlar üzerindeki riskler

Bakterinin parçaladığı plastik maddeleri biyofilmin içine entegre ettiği ve bu yapıyı güçlendirdiği tespit edildi. Plastik, adeta bir çimento işlevi görerek, enfeksiyonun daha dirençli hale gelmesine katkıda bulunuyor. Bu durum, kateter, ortopedik implant ve yanık tedavisinde kullanılan hidrojel pedler gibi plastik temelli tıbbi cihazların güvenliğini ciddi anlamda sorgulatıyor. Bakterilerin bu cihazlara yerleşip, onları bozması ise tedavilerin başarısız olmasına ve hastanın durumunun kötüleşmesine neden olabilir.

Kaynak belirtilmeyen bilgiler, içerikte değiştirilmemiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.