Dolar 39,2169
Euro 45,2700
Altın 4.345,98
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 21°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
21°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 24°C
Per 26°C

Kene Popülasyonunda Artış ve KKKA Riskleri Artıyor

Kene popülasyonundaki artış ve KKKA riskleri yükseliyor. Korunma yolları ve önlemler hakkında bilgi edinin, sağlığınızı koruyun.

Kene Popülasyonunda Artış ve KKKA Riskleri Artıyor
31 Mayıs 2025 10:59
24
A+
A-

Kene Popülasyonunda Artış ve Artan Tehditler

İçeriğin bahsettiği bahar aylarının gelmesiyle birlikte, kırsal alanlarda kene tutulumlarında belirgin bir artış gözlemleniyor. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde tutunan keneler, çeşitli hastalıkların yayılmasında önemli rol oynuyor. Türkiye’de ilk kez 2002 yılında ortaya çıkan ve 2010’dan itibaren Sivas, Tokat, Erzincan, Giresun, Yozgat ve Amasya gibi bölgelerde ölümlere sebep olan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), bu hastalıklar arasında en dikkat çekici olanlardan biri olarak öne çıkıyor.

Yürütülen Araştırmalar ve Bulgular

Sağlık Bakanlığı, Tokyo Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin ortaklığında gerçekleştirilen projede, bölgede yaygın olan kene cinslerinin tanımlanması için çalışmalar yapıldı. Japon ve Türk akademisyenlerin yanı sıra, Sağlık Bakanlığı’ndan uzmanların da katıldığı ekip, Tokat ve Sivas’taki çeşitli köylerde hayvanlar ve arazi üzerinde kene toplama çalışmaları gerçekleştirdi. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Adem Keskin, sahada bol miktarda kene bulunduğunu ve özellikle 3 farklı cinsin yaygın olduğunu belirtti.

Keskin, “Biz uzun yıllardır keneler ve kene kaynaklı hastalıklar üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bu projede de destek verdik. Sahada yaptığımız incelemelerde çeşitli kene türlerine rastladık. Kene kaynaklı hastalıklar açısından özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi endemik bölgelerdeyiz. Keneler, yaklaşık 200 hastalık etkenini taşıyabiliyor ve bunların önemli bir kısmını insanlara bulaştırabiliyorlar. Bu nedenle vatandaşların bilinçlenmesi projede en önemli hedefler arasında yer alıyor” dedi.

Yüzlerce Kene Toplandı ve Riski Haritalama Çalışmaları Başladı

Projeye katılan Japonya Orman Bakanlığı’ndan Dr. Kandai Doi ise, “Şu ana kadar alandan yüzlerce kene topladık. Bu kenelerin büyük çoğunluğu 3 farklı cinse ait ve bazılarının KKKA virüsü taşıma riski bulunuyor. Kenelerin yayılımını gösteren bir harita oluşturmak ve bu sayede riski tahmin etmek amacıyla çeşitli modellemeler yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.