Dolar 39,2169
Euro 45,2700
Altın 4.345,98
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 30°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
30°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Mobil Atık Takip Sistemi ile Tehlikeli Atıkların Güvenli Takibi Sağlanıyor

Mobil Atık Takip Sistemi ile tehlikeli atıkların güvenli ve etkili takibi sağlanıyor, çevre ve insan sağlığı korunuyor. Yenilikçi çözüm ile kolay yönetim.

Mobil Atık Takip Sistemi ile Tehlikeli Atıkların Güvenli Takibi Sağlanıyor
30 Mayıs 2025 13:00
18
A+
A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Çevreyi Koruyan Dijital Sistem

ANKARA-BHA Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü (ÇED), çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında 2016 yılında Mobil Atık Takip Sistemi’ni (MoTAT) hayata geçirdi. Bu sistem, tehlikeli atıkların kara yoluyla taşınmasını çevrim içi olarak izleyip denetlemeyi sağlıyor.

Veri Takibi ve Denetim

MoTAT sayesinde, işletmelerden ve kurumlar çıkan tehlikeli ve plastik atıklar, üretildikleri noktadan geri dönüşüm veya bertaraf tesislerine kadar konum bilgileriyle takip ediliyor. Böylece, atıkların doğru ve güvenli bir şekilde taşınması sağlanıyor. Sistem, Türkiye genelinde toplamda 3 bin 598 nitelikli aracı atıkların çevreye zarar vermeden taşınmasında görevlendiriyor.

Entegre Sistemler ve Çevre Koruma

Tehlikeli atıkların düzenli sevkiyatı, Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS), Kütle Denge Sistemi (KDS) ve MoTAT ile entegre çalışıyor. Bu sayede, atıkların toprağa, suya veya kanalizasyona karışması gibi çevreyi tehdit eden olayların önüne geçiliyor. 2016 yılından itibaren toplamda 24 milyon 306 bin ton tehlikeli atık, güvenli bir şekilde bertaraf tesislerine ulaştırıldı. Sadece bu yılın başından itibaren 1 milyon 306 bin 721 ton atık nakledildi.

Çevreye Katkı ve Ekonomik Fayda

Mobil Atık Takip Sistemi, tehlikeli atıkların kontrollü geri kazanımını ve bertarafını mümkün kılarken, çevre korumasına ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.