Dolar 39,5586
Euro 45,4127
Altın 4.266,75
BİST 9.196,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 26°C
Açık
Sivas
26°C
Açık
Cum 28°C
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 22°C

Prof. Dr. Ali Gücükoğlu’ndan Kurban Seçimi ve Kesimiyle İlgili Önemli Tavsiyeler

Prof. Dr. Ali Gücükoğlu’ndan kurban seçimi ve kesimiyle ilgili önemli tavsiyeler. Sağlıklı ve uygun kurban seçimi için uzman görüşleri ve ipuçları.

Prof. Dr. Ali Gücükoğlu’ndan Kurban Seçimi ve Kesimiyle İlgili Önemli Tavsiyeler
27 Mayıs 2025 15:07
25
A+
A-

Kurbanlık Hayvan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin İnceleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Gücükoğlu, Kurban Bayramı öncesinde hayvan seçimi ve kesim süreçlerine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Gücükoğlu, hayvanların sağlık ve dini kriterlere uygun seçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Sağlıklı ve Dini Açıdan Uygun Kurbanlık Seçimi

Seçim sırasında veteriner hekimlerin görev aldığı il ve ilçe veterinerlik müdürlüklerinden temin edilen kurbanlıkların tercih edilmesi gerektiğini belirten Gücükoğlu, “Hayvanların küpeli olması ve sağlık raporunun bulunması önemli.” dedi. Gözlemler ve sağlık kontrolleri neticesinde, gözünün kör olmaması, dokusal eksiklik veya topallık gibi durumların olmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Hayvanların burun ve ağız akıntısı, kötü koku, hırıltılı solunum gibi belirtilerinin de kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu belirtti.

Kesim ve Kan Akıtma Süreleri

Gücükoğlu, Türkiye’de yıl boyunca kesilen hayvanların yaklaşık %15’inin Kurban Bayramı’nda kesildiğine değinerek, “Hayvanların acı çekmeden kısa sürede kesilmesi ve kan akıtma işleminin önemine dikkat çekiyoruz.” dedi. Kesim sırasında kullanılacak bıçağın keskin olması ve hayvanın boynunun yaklaşık 1,5-2 kat uzunluğunda tercih edilmesi gerektiğine işaret etti.

Kesim sonrası, hayvanların canının çıkmadan boynunun başından ayrılmaması ve kanın en az 5 dakika küçükbaş hayvanlarda, 6 dakika büyükbaş hayvanlarda akıtılması öneriliyor. Kan akıtma işlemi tamamlandıktan sonra, derinin yüzülmesine hemen başlanması ve iç organların çıkarılması sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğine değindi.

Etlerin Muhafazası ve Tüketim Süresi

Gücükoğlu, etlerin dinlendirilmeden tüketilmemesini öneriyor. “Kasların ete dönüşmesi için en az 5-6 saatlik bir sıcaklık düşüşü ve ardından 24 saat buzdolabında bekletilmesi gerekir.” şeklinde konuştu. Etlerin büyük parçalar halinde veya sıcakken poşetlere sarılarak saklanmasının uygun olmadığını belirtti.

Eğer etlerde, koyu renkli kan, deri üzerinde çiçek benzeri kabarcıklar, ağız ve dilde erozyon, pirinç tanesi benzeri oluşumlar veya anormal görünüşte iç organlar gibi belirtiler varsa, kurbanın derisi dahil tüm kısımları serin yerde muhafaza edilmelidir. Kesim sırasında kullanılan aletler ise sıcak, bol sabunlu suyla yıkanmalı ve başka gıdalarla temas ettirilmemelidir.

Son olarak, hayvanın kesim öncesinde anormal bir durumu gözlemlenmişse, tüm bilgiler veteriner hekimle paylaşılmalı ve et, deri, iç organların veteriner muayenesi sonrası alınan kararlar doğrultusunda tüketilmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.