Dolar 39,6018
Euro 46,0152
Altın 4.230,60
BİST 9.448,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 28°C
Açık
Sivas
28°C
Açık
Çar 30°C
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 29°C

Sivas’ta Maden Ocağında Patlama: İşte Detaylar

Sivas’ta maden ocağında meydana gelen patlamanın detayları, can kayıpları ve olayın gelişimi hakkında tüm bilgiler burada. Güvenlik önlemleri ve son dakika gelişmeleri.

Sivas’ta Maden Ocağında Patlama: İşte Detaylar
27 Mayıs 2025 12:09
31
A+
A-

Sivas’ın Zara ilçesindeki maden ocağında dün meydana gelen patlama, bölgedeki denetimsizlik ve kontrolsüzlük sorunlarını yeniden gündeme taşıdı.

Patlamada 1 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi de yaralandı. Olayın yaşandığı maden, işletme ruhsatını Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 16.04.2014 tarihinde almış ve yaklaşık olarak 600 bin ton yıllık üretim kapasitesine sahip. Ancak, faaliyetlerin devam ettiği ve birçok yasal ihlal ile karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.

İhlaller ve Denetimsizlik

Geçen yıl Eylül ayında yeraltında “daimi nezaretçi ataması” yapılmaması ve Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Poliçesi olmaması nedeniyle maden durdurulmuştu. Buna rağmen, şirket faaliyetlerine devam ettiği belirlendi. Jandarma, durdurma kararı olmasına rağmen çalışmaların sürdüğünü tespit etti. Ayrıca, şirketin sadece 2 işçi çalışıyormuş gibi bildirim yaptığı ve çoğu yabancı uyruklu işçilerin kaçak olarak çalıştırıldığı iddia ediliyor.

Kapasite Artışı ve ÇED Dosyası

Yıllık yaklaşık 600 bin ton olan üretim kapasitesi, 2024 Haziran ayında 2 milyon 240 bin tonluk kapasite artışıyla 2 milyon 540 bin tona çıkarıldı. Ancak, açık ocakta alan değişikliği yapılmazken, yeraltı ocağında herhangi bir artış ya da alan değişikliği söz konusu değil. Kapasite artışına ilişkin ÇED dosyasının ise “kopya yapıştır” yöntemiyle hazırlandığı ve Van Erciş’ten alınan bilgilerin kullanıldığı ortaya çıktı.

Çevresel ve Güvenlik Endişeleri

CHP’li Avukat İsmail Karasu, “Kapasite artışı yapan madencilik şirketinin projesinin, felaket riski taşıdığının hem bölge halkı hem de ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından defalarca dile getirildiğini” vurguladı. Ayrıca, ÇED Gerekli Değildir kararı verilen projenin, doğal yaşam ve su kaynaklarına ciddi zararlar verebileceğine dikkat çekti. Çevresel etki değerlendirmesi yapılmadığı için özellikle içme ve kullanma suyunda olası zararlar göz ardı edildi.

Sonuç ve Sorumluların Durumu

Yöre halkını ve bölgedeki tarım, hayvancılık ile doğal yaşamı tehdit eden bu olaylar karşısında, sorumluların bir an önce cezalandırılması gerektiği konusunda çağrılar yapılıyor. Yetkililerin, denetim ve kontrol mekanizmalarını güçlendirmesi ve kaçak çalıştırılan işçilere karşı önlemler alması talep ediliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.