Dolar 39,2169
Euro 45,2700
Altın 4.345,98
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 21°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
21°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 24°C
Per 26°C

Türkiye’de Millet Bahçeleri ile Yeşil Alanlar Artıyor

Türkiye’de millet bahçeleri ve yeşil alanlar hızla artıyor, şehir yaşamını güzelleştiriyor ve doğa ile iç içe yaşam imkanları sunuyor.

Türkiye’de Millet Bahçeleri ile Yeşil Alanlar Artıyor
31 Mayıs 2025 16:00
24
A+
A-

Türkiye genelinde millet bahçeleriyle yeşil alanlar çoğalıyor

Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda, şehirlerde kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırmak ve vatandaşlara nefes alabilecekleri sosyal alanlar sunmak amacıyla başlatılan millet bahçesi projesinde önemli adımlar atıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında, toplam 77 milyon 355 bin 804 metrekarelik alanda 534 millet bahçesi planlandı. Bugüne kadar 34 milyon 783 bin metrekarelik alanda 292 millet bahçesi tamamlanarak hizmete açıldı.

İller bazında millet bahçeleri durumu

Türkiye genelinde 42 milyon 572 bin metrekarelik alanda 242 millet bahçesinin yapımı devam ediyor. İstanbul’da ise 18 milyon 778 bin metrekarelik alanda 54 millet bahçesi planlandı. Bunlardan 5 milyon 579 bin metrekarelik kısmında 34 millet bahçesi tamamlandı. Kalan 13 milyon 199 bin metrekarelik alanda ise 20 millet bahçesinin inşası sürüyor.

Deprem sonrası millet bahçelerinin önemi

Millet bahçeleri, sadece sosyal yaşamı desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda afetlere karşı güvenli alanlar olarak da işlev görüyor. Açık yapısı ve altyapısıyla deprem gibi acil durumlarda vatandaşların toplanma noktası haline geliyor. İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, vatandaşlar millet bahçelerine kurdukları çadırlarda geçici barınma alanı oluşturarak, bu alanların afetlere hazırlıkta da önemli rol oynadığını gösterdi.

Yeşil alanların sosyal ve ekolojik faydaları

Millet bahçeleri, yürüyüş ve bisiklet yolları, çocuk oyun alanları, spor sahaları ve dinlenme alanlarıyla donatılıyor. Vatandaşlara şehir merkezlerinde doğayla temas etme imkanı sunan bu alanlar, sosyal etkileşimi artırırken, fiziksel aktiviteyi teşvik ediyor. Ayrıca, karbon emisyonunun azaltılması, hava kalitesinin yükseltilmesi ve şehir ısısının dengelenmesine katkı sağlayan millet bahçeleri, iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli bir rol oynuyor.

Doğayla iç içe yaşam alanları

Millet bahçeleri, sadece insanlar için değil, doğa için de yaşam alanı sunuyor. Şehir merkezlerinde kurulan yeşil alanlar, çeşitli kuş ve küçük hayvanlar için doğal sığınaklar haline geliyor. Ankara’daki millet bahçelerinde serçe, saksağan, karga ve yeşil papağan gibi kuş türlerinin yanı sıra at, midilli, tavuk, tavşan ve ördek gibi hayvanlar da yaşama imkanına sahip. İstanbul’daki millet bahçeleri ise göçmen kuşların ana geçiş rotası üzerinde bulunmasıyla, yıl boyunca pek çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Leylek, kuğu, pelikan, turna, kartal, doğan, şahin, atmaca, kırlangıç ve ebabil gibi kuşlar, bu alanlarda kısa süreli duraklar yapıyor. Su kaynakları ve doğal peyzaj, bu canlılar için dinlenme ve beslenme fırsatları sunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.