Dolar 39,2169
Euro 45,2700
Altın 4.345,98
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 21°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
21°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 24°C
Per 26°C

Bayram Namazı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bayram Namazı hakkında bilmeniz gerekenler, vakitleri, kılınış şekli ve anlamı hakkında detaylı bilgiler. Bayramın sevincini doğru şekilde yaşayın.

Bayram Namazı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
6 Haziran 2025 01:44
26
A+
A-

Bayram Namazı Nedir?

Bayram namazı, Müslümanlar tarafından ramazan ve Kurban Bayramlarında kılınan özel bir ibadettir. Toplumsal birlik ve beraberliği pekiştirmek amacıyla icra edilen bu namaz, iki rekat olarak kılınır ve farz olmaktan çok vacip kabul edilir. Cuma namazı gibi mesuliyet taşıyan kişiler de bayram namazını kılmak zorundadır. Ayrıca, ezan ve kamet okunmaz; cemaatle kılınan namazlar arasında yer alır ve genellikle bayramın ilk günü sabah namazından sonra güneş doğmadan önce gerçekleştirilir.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Yılda iki defa, ramazan ve Kurban Bayramlarında kılınan bu namaz, camilerde din görevlileri tarafından hatırlatılır. Bayram sabahı, güneş doğmadan önce, sabah namazı sonrası kılınır. Namaz öncesinde müezzin kayyım, cemaatin nasıl niyet edeceği konusunda rehberlik eder. Niyet edilirken, kılınacak bayram namazı belirtilir; örneğin, “Niyet ettim Allah’ım, senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde olur.

Bayram Namazının Kılınış Şekli

  • 1. Rekat:
    • Niyet edildikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.
    • İmam ve cemaat sessizce “Sübhaneke” duasını okur.
    • Üç kez fasılalarla tekbir alınır; her tekbirde eller kulak hizasına kaldırılır ve yanlara salınır. Son tekbirde eller göbek hizasında bağlanır.
    • İmam “Euzü besmele” çeker ve açıktan “Fatiha” suresi ile birlikte “Zammı sure” okur. Cemaat sessizce dinler.
    • Rüku ve secde yapılarak ikinci rekata geçilir.
  • 2. Rekat:
    • İmam “Besmele” çeker ve “Fatiha” suresi ile birlikte “Zammı sure” okur. Cemaat sessizce takip eder.
    • Üç kez fasılalarla tekbir alınır; eller kulak hizasında kaldırılır ve yanlara salınır, dördüncü tekbirde rükuya gidilir.
    • Rüku ve secdeden sonra oturulur, “Tahiyyat” ve “Salli-Barik” duaları okunur.
    • Son olarak sağa ve sola selam verilerek namaz tamamlanır.

Namaz Sonrası Uygulamalar

Namaz bittikten sonra, müezzin ile birlikte üç kez tekbir getirilir (teşrik). Ardından, imam minbere çıkarak bayram hutbesini okur. Bu uygulamalar, bayram namazını tamamlar ve cemaatin bayram ruhuna uygun şekilde ibadetlerini tamamlamasına imkan tanır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.