Dolar 39,5586
Euro 45,4127
Altın 4.266,75
BİST 9.196,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 26°C
Açık
Sivas
26°C
Açık
Cum 28°C
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 22°C

Gazze’ye Insani Yardım Seferi İçin Yelkenli ‘Madleen’ Yola Çıktı

Gazze’ye insani yardım seferi için yola çıkan yelkenli ‘Madleen’ ile dayanışma ve yardım çalışmalarına destek olun. Detaylar için tıklayın.

Gazze’ye Insani Yardım Seferi İçin Yelkenli ‘Madleen’ Yola Çıktı
3 Haziran 2025 11:58
38
A+
A-

ANKARA-BHA Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun Gazze’ye yönelik ablukayı kırmayı ve bölgeye insani yardım ulaştırmayı hedefleyen son seferi kapsamında, 18 metrelik “Madleen” isimli yelkenli bugün İtalya’nın Katanya kentindeki San Giovanni Li Cuti Limanı’ndan hareket etti. Yola çıkış öncesinde, çok sayıda kişi limana gelerek Filistin bayrakları açıp gemi yolcularına destek verdi.

Yelkenlide aralarında İsveçli aktivist Greta Thunberg ile Game of Thrones dizisinden tanınan İrlandalı aktör Liam Cunningham’ın da bulunduğu 12 kişi yer alıyor. İtalyan medyasına yansıyan haberlere göre Thunberg, limandan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada bu seferi “ablukayı sembolik olarak kırmayı amaçlayan sivil bir misyon” olarak tanımladı. Thunberg, “Eğer insanlıktan geriye bir zerre kaldıysa, Filistin için ve özgür bir Filistin için mücadele etmeliyiz. Burada bulunuyorum çünkü bu bir zorunluluk,” dedi.

Üzerinde “Özgür Filistin” yazılı siyah tişörtü ve kefiyesiyle konuşan Thunberg, “Bu misyon, onlarca yıldır süren bunaltıcı baskının ardından İsrail tarafından sistematik olarak aç bırakılan, etnik temizlik ve soykırıma uğrayan Filistinlilerle ilgili. Bu, hükümetlerimizin, kurumlarımızın, şirketlerimizin ve medyamızın desteğiyle gerçekleşiyor. Bu misyonun ne kadar tehlikeli olduğu önemli değil. Bir soykırım karşısında tüm dünyanın sessizliği bundan çok daha tehlikeli,” ifadelerini kullandı.

Koalisyon tarafından yapılan açıklamada, “Madleen” gemisinin süt tozu, tıbbi malzeme ve diğer yaşamsal ihtiyaçları taşıyarak Gazze’ye doğru yola çıktığı ve tamamen uluslararası sulardan geçerek Filistin karasularına ulaşmayı hedeflediği belirtildi. Ayrıca, yolculuğun tamamen barışçıl ve uluslararası hukuka uygun olduğu, herhangi bir saldırı ya da müdahalenin sivillere karşı kasti ve yasa dışı sayılacağı vurgulandı.

İtalyan basını, “Madleen”in yaklaşık bir haftalık bir yolculukla Gazze kıyılarına varmasının beklendiğini aktarırken, geçen ay Özgürlük Filosu Koalisyonu’na ait “Conscience” isimli teknenin İsrail güçleri tarafından uluslararası sularda durdurulduğunu hatırlattı. Bu saldırıda geminin gövdesinde hasar oluşmuş ve pruvasında yangın çıkmıştı. Times of Malta gazetesi, saldırıdan önce İsrail’e ait bir C-130 askeri nakliye uçağının Malta etrafında üç saat boyunca uçuş yaptığını yazmıştı. İsrail devlet televizyonu KAN ise saldırıdan birkaç saat önce Malta’ya doğru giden bir askeri nakliye uçağının, “Conscience” gemisine yönelik saldırıdan saatler önce ülkenin güneyindeki hava üssüne geri döndüğünü doğrulamıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.