Dolar 39,6758
Euro 45,7918
Altın 4.297,42
BİST 9.203,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 28°C
Az Bulutlu
Sivas
28°C
Az Bulutlu
Cum 28°C
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 26°C

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve İZKA İşbirliğiyle Kültürel Mirasın Korunmasına Katkı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve İZKA işbirliğiyle kültürel mirasın korunmasına katkı sağlayan projeleri ve etkinlikleri keşfedin.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve İZKA İşbirliğiyle Kültürel Mirasın Korunmasına Katkı
10 Haziran 2025 13:04
21
A+
A-

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve İZKA’dan önemli restorasyon eğitimleri

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından başlatılan kapsamlı proje kapsamında, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinden 30 öğrenciye belge restorasyonu ve konservasyon teknikleri eğitimi verildi. Eğitimlerde, kağıt türleri, mürekkep analizleri ve arşiv malzemelerinin dijitalleştirilmesi gibi alanlar da yer aldı. Teorik ve uygulamalı eğitimlerle donanım kazanan öğrenciler, kültürel mirasın korunmasına aktif katkı sağlamak amacıyla çalışmalarına başladı.

“Hafıza İzmir Atölyesi” ismiyle hayata geçirilen proje, yalnızca üniversite bünyesinde değil, aynı zamanda İzmir ve çevre illerdeki kurumlar, müzeler, kütüphaneler ve arşivler için de önemli bir araştırma ve işbirliği merkezi olma potansiyeline sahip. Atölyede restore edilen eserler arasında 1870’li yıllarda yazılan Kuran-ı Kerim ve 20. yüzyılın başlarında hazırlanan Afyonkarahisar ile Denizli bölgesine ait haritalar bulunuyor.

Restorasyon süreci ve eğitimlerin detayları

İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve proje sorumlusu Doç. Dr. Özgür Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restorasyon eğitimine katılan 30 öğrencinin, kentteki tarihi eserlerin gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol üstlendiğini belirtti. “Eserleri önce inceliyoruz ve ihtiyacın ne olduğunu belirliyoruz. Daha sonra eserin belgelenme sürecine geçiyoruz. Kuru temizlik yapıyoruz. Varsa eksik noktaları tamamlama işlemlerini gerçekleştiriyoruz. İyileştirme ve sağlıklı bir forma kavuşturma aşamalarını tamamladıktan sonra, eseri kütüphaneye ya da sahibine teslim ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Restorasyonun önemi ve mesleki kazanımlar

Restorasyonun hassas bir çalışma olduğunu vurgulayan Polat, ülkemizde bu alanda istihdamın sınırlı olduğunu söyledi. “Üniversitelerde bu konuda eğitim veren sınırlı sayıda kurum bulunuyor. Öğrencilerimiz, bu eğitim sayesinde temel düzeyin üzerinde bilgi sahibi oluyor. Bu atölye, lisans eğitimi ve meslek hayatlarında uzmanlaşma imkanı sunuyor” şeklinde konuştu. Ayrıca, restore edilen eserlerin doğru korunma koşulları hakkında da bilgilendirmelerin yapıldığını ekledi.

Öğrencilerden restorasyon deneyimi

Bilgi ve Belge Yönetimi 3. sınıf öğrencisi Zühürt Vardar, restorasyon eğitimi almanın kendisi için gurur verici olduğunu söyledi. “Tarihi eserleri restore ederken çok heyecanlanıyoruz. Zor değil, ama el becerisi ve sabır gerektiriyor. Eserleri ıslak ve kuru temizledikten sonra kazıma yöntemiyle eski haline getiriyoruz. Her süreci öğreniyoruz ve ilk haliyle son hali arasındaki farkı görünce mutlu oluyoruz” dedi.

Yine aynı sınıftan Yunus Emre Kıvrak ise yıpranmış belgeleri restore ederken yaşadığı heyecanı ve belgedeki iyileşmeyi görünce mutlu olduğunu belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.