Dolar 39,5586
Euro 45,4127
Altın 4.266,75
BİST 9.196,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 26°C
Açık
Sivas
26°C
Açık
Cum 28°C
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 22°C

Kurban Kesimi ve Et İşleme Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurban kesimi ve et işleme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar, hijyen ve sağlık kurallarıyla kaliteli ve güvenli et elde etmenin yolları burada.

Kurban Kesimi ve Et İşleme Süreçlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
1 Haziran 2025 16:02
17
A+
A-

Kurban Kesimi ve İşlemlerinde Uzmanlık Önemli

Yazılı açıklamasında, kurban kesimi ve sonrasında etin doğru şekilde parçalanması ve işlenmesinin mutlaka uzman kasaplar tarafından yapılması gerektiğine vurgu yapan Yalçındağ, Türkiye’de her yıl yaklaşık 800-900 bin büyükbaş ve 2-2,5 milyon küçükbaş hayvanın Kurban Bayramı’nda kesildiğine dikkat çekti. Bu kesimler sonucunda yaklaşık 200 bin ton et üretimi gerçekleşmekte. Avrupa’nın tüm mezbahaları Türkiye’de toplanıp yayılsa dahi, böyle bir organizasyonun bir günde tamamlanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Yalçındağ, kurbanın doğru kişiler tarafından kesilmesi ve işlenmesinin yanı sıra, muhafazasında da dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti. En doğru adresin mahallenizdeki kasaplar olduğunu ifade eden Yalçındağ, bu seçimin kazaları büyük oranda azaltacağını belirtti. Kesim sırasında kullanılan aletlerin keskin ve temiz olması gerektiğine değinen Yalçındağ, her yıl bu aletlerin bakımı ve bilenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca, halk sağlığını tehdit eden yanlış uygulamalara da dikkat çekti: “Kendi kendine kesi yapanların, kömürlükten çıkarılan makinelerle kıyma çekimi yapması halk sağlığını riske atar.”

Hijyen ve Güvenlik Standartları

Yalçındağ, amacın para kazanmak değil, hijyen kurallarına uygun ve güvenilir hizmet sunmak olduğunu belirtti. Etin, yenmeyecek bölümlerinin ayıklanmadığı durumlarda, bu bölümlerin kıyma ve diğer ürünlere bulaşmasının olası olduğunu vurguladı. Bu nedenle, etin işlenme ve saklama aşamalarında hijyenin önemine dikkat çekti.

Etlerin Saklanma ve Tüketim Süresi

Parçalanmış etlerin, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak ortamda plastik kova veya poşetlere konup dolaplara kaldırılmasının sakıncalı olduğunu belirten Yalçındağ, bunun bakterilerin hızla üremesine neden olacağını söyledi. En uygun yöntemin, eti tepsilerde taşıyıp, hızlıca mutfak tezgahında soğutmak ve ardından buzdolabında muhafaza etmek olduğunu belirtti. Kasaba götürmeden önce ise, etin parçalara ayrılarak, uygun şekilde dondurulması gerektiğine vurgu yaptı. Donmuş etlerin 3-4 ay içinde tüketilmesi en doğru tercih olurken, yanlış kesim ve saklama yöntemleriyle etin yüzde 10’unun bile kullanılamaz hale gelebileceğine dikkat çekti. Bu kayıpların, yaklaşık 20 bin ton et anlamına geldiğini ve bu miktarın Ankara’nın 15 günlük et ihtiyacına denk olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.