Dolar 39,2169
Euro 45,2700
Altın 4.345,98
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 21°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
21°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 24°C
Per 26°C

Kurban Kesiminde Bilinmesi Gerekenler

Kurban kesimiyle ilgili bilinmesi gerekenler, adımlar, dini kurallar ve önemli ipuçlarıyla sorunsuz ve uygun bir kesim deneyimi için rehberiniz.

Kurban Kesiminde Bilinmesi Gerekenler
2 Haziran 2025 17:06
16
A+
A-

Kurban Kesim Vakti ve Süresi

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı sonrası başlar ve bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Kesim, bayram günleri içerisinde gece ve gündüz gerçekleştirilebilir.

Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür?

Akıl sağlığı yerinde, büluğa erişmiş ve temel ihtiyaçları ile borçlarından başka yeterli mala sahip olan her Müslüman, kurban kesmekle yükümlüdür. Bu şartları sağlayanların sahip olması gereken minimum mal miktarı, 80,18 gram altın veya buna eşdeğer para veya eşyadır.

Kurban Edilecek Hayvanların Nitelikleri

Kurban edilecek hayvanlar sağlıklı, organları tam ve besili olmalı. Kötürüm, zayıf, düşkün, topal, kör, boynuzları kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları veya memeleri yarısı kesik olan hayvanlar kurban edilmez. Ancak doğuştan boynuzsuz, şaşı, hafif topal veya hafif hasta hayvanlar uygun kabul edilir.

Kurbanlık Hayvanların Bayıltılarak Kesimi

Kur’an ve sünnete uygun gelen yöntemle kesilmesi esastır. Ancak, hayvanın fazla eziyet görmemesi için elektrik veya narkoz kullanılarak bayıltılması da caizdir. Eğer hayvan, kesilmeden önce şok etkisiyle ölürse, kurban olmaz ve eti yenmez.

Kurban Yerine Sadaka Vermek

Kur’an’da belirtilen usullere uygun şekilde kesilen hayvanın etini, sadaka veya hediye olarak vermek mümkündür. Ancak, kurbanın bedelini infak etmek veya satmak, kurban ibadetinin yerine geçmez. Kurban kesimi olmadan sadece sadaka vermek yeterli sayılmaz.

Kurbanlık Hayvanların Ortak Edilmesi

Büyükbaş hayvanlar, 7 kişiye kadar ortaklıkla satın alınabilir. Ortaklıkta, her bir hissenin yedide birden az olmaması gerekir. Satın alınan veya elde bulunan büyükbaş hayvanlar, bu sınırlar içinde başkalarıyla ortak edilebilir.

Kurbanın Derisi ve Sakatatlarının Satılması

Kurbanın eti, ev halkı ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşılabilir. Ancak, derisi, sakatat, yün ve süt gibi unsurların satılması uygun değildir. Peygamber Efendimiz Hz. Peygamber (s.a.v), “Kim kurbanın derisini satarsa, kurban kesmemiş gibidir” buyurmuştur. Satılan derinin bedeli, sadaka olarak verilmelidir.

Kurban Organizatörlerinin Et Satışı

Vekaletle kurban organizasyonu yapan kuruluşların, kurban etlerini satması uygun değildir. Etlerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması öncelik olmalı. Elde kalan etler, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamadığı durumlarda satılarak bedeli, niyetlere uygun şekilde kullanılabilir.

Kredi Kartı ve Taksitli Kurban Satın Alma

Kişiler, kredi kartı veya taksitli ödeme ile kurbanlık satın alabilir. Ancak, kredi borcunun zamanında ödenmesi ve faiz alınmaması gerekir. Taksitlerle alınan hayvanlar, kurban edilmek üzere kullanılabilir ve bu durumda bir sakınca bulunmaz.

Banka Kredisiyle Kurban Kesimi

Kendi imkanlarıyla kurban kesemeyenler, faizsiz borç veya kredi ile kurban alabilir. Ancak, faizli kredi kullanılmadan, peşin veya borçla alınan kurbanlar tercih edilmelidir. Faizli borçlar dinen uygun görülmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.