Dolar 39,6018
Euro 46,0152
Altın 4.230,60
BİST 9.448,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 28°C
Açık
Sivas
28°C
Açık
Çar 30°C
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 29°C

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde Dijital Dönüşüm Rüzgarı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde dijital dönüşüm rüzgarı başladı. E-işlemler ve yeniliklerle daha hızlı ve güvenilir hizmetler sunuluyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde Dijital Dönüşüm Rüzgarı
1 Haziran 2025 14:00
25
A+
A-

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde Dijital Dönüşüm Süreci

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hakan Gedikli, tapuda başlatılan dijital dönüşümün detaylarını paylaştı. Gedikli, özellikle 3 Boyutlu Şehir Modeli projesinin şehirlerin dijital ikizi olarak tasarlandığını belirtti. Bu proje kapsamında, alan, bölge, bina ve bağımsız bölümlerin sayısal modelleri oluşturulacak ve şehirlerin tüm yapı envanterleri dijital hale getirilecek.

Gedikli, “3 Boyutlu Şehir Modelleri projemizle tapu kayıt bilgileri ve kadastro verilerini entegre ederek, şehirlerin dijital ikizini altyapısıyla birlikte hazırlıyoruz” dedi. Ayrıca, projeye entegre edilen Değer Bilgi Merkezi ile her bağımsız bölümün cephesi, yönü, metrekaresi ve oda sayısı gibi verilerin dijital ortamda kaydedileceğini aktardı. Bu sistemle, değerlemenin mevcut kriterler doğrultusunda yapılacağını ve sokak, cadde ile mahalle düzeyinde metrekare birim fiyatlarının toplanıp algoritmalarla işlenerek, değerlerin saniyeler içinde oluşturulacağını vurguladı.

Değerleme ve Şeffaflık

Gedikli, “Değer Bilgi Merkezi sayesinde, vatandaşlar taşınmaz alım satımı ve bilgi edinme süreçlerinde ortak altyapı üzerinden karşılaştırma yapabilecek. Her bağımsız bölümün metrekare bazında değeri sistem üzerinden şeffaf bir şekilde görülebilecek” ifadelerini kullandı. Ayrıca, brüt alan gibi teknik detayların da ortak bir yapıda oluşturulacağını ve yatırım yapmak veya bilgi almak isteyen vatandaşlara güçlü bir dijital altyapı sunulacağını belirtti.

Yapay Zeka ve Riskli Yapılar

Projede yapay zekanın da destek alınacağını açıklayan Gedikli, sistem sayesinde riskli yapılar ve olası deprem riskli bölgeler ekran üzerinden görülebilecek. İstanbul’un taşınmaz ekonomisinde büyük paya sahip olduğunu vurgulayan Gedikli, “Türkiye’deki tapu harçlarının üçte biri İstanbul’dan elde ediliyor. Yapı ruhsatlarının yüzde 16’sı burada düzenleniyor. Deprem riski yüksek olan İstanbul’da 2026’nın ilk çeyreğinde projeyi uygulamaya koyacağız. 2027’nin yarısına kadar tüm Türkiye’de bu sistemi hayata geçirmeyi hedefliyoruz” diye ekledi.

Mahalle ve Kayıt Dışı Alanlar

İnternet üzerinden mahalle düzeyinde sorgulama yapılabileceğini belirten Gedikli, sistem sayesinde taşınmazların, bağımsız bölümlerin 1999 öncesi yapılıp yapılmadığı ve riskli yapı olup olmadığının da görülebileceğini ifade etti. Ayrıca, tescillenmemiş alanların kayıt altına alınması çalışmalarına da başlanıldığını ve amaçlarının kayıt dışı alan bırakmamak olduğunu belirtti. Bu alanların planlama kararlarına uygun şekilde tescil edilerek, koruma, tarım, turizm veya sanayi alanlarına uygun hale getirileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.