Dolar 39,5586
Euro 45,4127
Altın 4.266,75
BİST 9.196,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 26°C
Açık
Sivas
26°C
Açık
Cum 28°C
Cts 25°C
Paz 23°C
Pts 22°C

TBMM’de Meclis Başkanlığı Seçimi Yarın Yapılacak

TBMM’de Meclis Başkanlığı seçimleri yarın yapılacak. Güncel gelişmeler ve detaylar için haberimizi takip edin.

TBMM’de Meclis Başkanlığı Seçimi Yarın Yapılacak
2 Haziran 2025 11:06
16
A+
A-

TBMM’de yeni Meclis Başkanlığı seçimi için geri sayım başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 28. Yasama Dönemi ikinci devre Meclis Başkanlığı seçimi, yarın gerçekleştirilecek. Beş adayın yarışacağı seçimde, gizli oylama yöntemi kullanılacak.

Adaylar ve seçim süreci

AK Parti, mevcut Meclis Başkanı ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’u yeniden aday gösterdi. CHP’nin adayı ise Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan. DEM Parti, Diyarbakır Milletvekili Osman Cengiz Çandar ile yarışırken, İYİ Parti’nin adayı İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı. Yeni Yol Partisi’nin adayı ise Samsun Milletvekili Mehmet Karaman oldu.

Oylama ve seçim kuralları

Seçim, TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak. İlk iki turda, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu (400 oy) aranacak. Bu çoğunluk sağlanamazsa, üçüncü turda salt çoğunluk (301 oy) yeterli olacak. Eğer üçüncü turda da sonuç alınamazsa, en çok oy alan iki aday dördüncü turda yarışacak ve en fazla oyu alan milletvekili Meclis Başkanı olacak.

Meclis Başkanı olma süreci ve tarihçe

31. Meclis Başkanı’nın seçilmesiyle birlikte yeni başkan, 30. TBMM Başkanı olmadan önceki isimler arasında yer alacak. Cumhuriyet’in ilanından itibaren toplamda 30 farklı milletvekili Meclis Başkanlığı görevini üstlendi. En uzun süreli Başkanlık görevini 1935-1946 yılları arasında yapan Mustafa Abdülhalik Renda sürdü. En kısa süreli ise sadece 2 ay 1 hafta görev yapan İsmet Sezgin olarak kayıtlara geçti. İstanbul, TBMM Başkanlığı görevine en çok isim gönderen il konumunda ve bu isimler arasında Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ile halen görevde olan Numan Kurtulmuş bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.