Dolar 39,2169
Euro 45,2700
Altın 4.345,98
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 21°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
21°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 24°C
Per 26°C

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Başkanlık Seçimi ve Yasal Düzenlemeler Gündemde

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde başkanlık seçimi ve yasal düzenlemeler gündemde. Güncel gelişmeleri ve detayları öğrenmek için tıklayın.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Başkanlık Seçimi ve Yasal Düzenlemeler Gündemde
1 Haziran 2025 13:00
16
A+
A-

Meclis Başkanlık Seçimi ve Adaylar

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 28. Dönem ikinci devre seçimleri kapsamında yeni Başkan belirlenmek üzere çalışmalar başladı. Adaylık başvuruları bugün sona erecek ve partiler adaylarını açıklamaya devam ediyor. AK Parti, mevcut TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u tekrar aday gösterdi. Diğer partilerden ise DEM Parti’nin adayı Diyarbakır Milletvekili Osman Cengiz Çandar ve İYİ Parti’nin adayı İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı oldu. CHP ve Yeni Yol Partisi ise adaylarını bugün kamuoyuna duyurmayı planlıyor.

Seçim Süreci ve Oylama Usulleri

Meclis Başkanı’nın gizli oyla seçileceği seçimlerde, ilk ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu aranacak. Üçüncü turda ise salt çoğunluk yeterli olacak. Bu turda da sonuç alınamazsa, en çok oy alan iki aday için dördüncü tur düzenlenecek. Dördüncü turda en fazla oy alan aday, Meclis Başkanı olarak seçilecek.

Yasal Düzenlemeler ve Tartışmalar

Meclis’te kabul edilen ve kamuoyunda ’10. Yargı Paketi’ olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelere başladı. Bu teklife göre, suç teşebbüsünde bulunanlara verilecek cezalar ve cezaların alt ve üst sınırları yeniden düzenlendi. Ayrıca, alkollü veya uyuşturucu etkisi altındaki araç kullananlara uygulanacak hapis cezasının alt sınırı 3 aydan 6 aya yükseltildi.

Cezaların ve Hükümlülerin Durumları

Kasıtlı suçlardan toplam 3 yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olanlar ile taksirli suçlardan toplam 5 yıl veya daha az hapis cezası alan çocuk hükümlüler, doğrudan çocuk eğitimevlerinde infaz edilecek. Ayrıca, iyi halli hükümlülerin denetimli serbestlik tedbirinden yararlanabilmesi için infaz kurumunda geçirilen sürenin en az onda biri kadar zaman cezaevinde kalması şartı getirildi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar hariç, ciddi hastalık veya engellilik nedeniyle yaşamını cezaevinde sürdüremeyecekler, toplum güvenliği açısından tehlike oluşturmayacaksa, cezalarını konutlarında çekebilecekler.

Gelecek Planları ve Komisyon Çalışmaları

Bu yasal düzenlemelerin, Kurban Bayramı öncesinde tamamlanması ve yasalaşması öngörülüyor. Ayrıca, Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu’nun toplanarak, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Niğde ve Kayseri’deki çalışma ziyaretleri de gündemde yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.