Dolar 40,0494
Euro 47,1651
Altın 4.279,08
BİST 10.167,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 30°C
Açık
Sivas
30°C
Açık
Çar 31°C
Per 32°C
Cum 34°C
Cts 36°C

Türkiye-Rusya Ekonomik İlişkileri Moskova’da Güçleniyor

Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler Moskova’da güçleniyor. Güncel gelişmeler ve işbirliği fırsatları hakkında detaylar burada.

Türkiye-Rusya Ekonomik İlişkileri Moskova’da Güçleniyor
28 Haziran 2025 12:44
18
A+
A-

Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler, Moskova’da düzenlenen Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 19. Dönem Toplantısı ile yeni bir ivme kazandı.

Bakan Ömer Bolat, toplantının ardından yaptığı açıklamada, dünya genelinde pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, enerji krizleri, gıda fiyatlarındaki artışlar ve yüksek enflasyon gibi zorlukların yaşandığını belirtti. Ayrıca, bölgedeki gelişmelerden de bahseden Bolat, “Bölgemizde İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları, Hindistan-Pakistan savaşı ve İsrail’in İran’a yönelik saldırganlığı yaşandı” dedi.

Türkiye’nin, bu küresel ve bölgesel krizlere rağmen istikrarlı duruşunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde sürdürdüğünü vurgulayan Bolat, “Böyle bir ortamda, Türkiye-Rusya ilişkileri de ilerlemeye devam ediyor” ifadesini kullandı.

Ekonomik İşbirliği ve Mutabakat Zaptı

Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle ağır bir ticari ve mali ambargo altında olduğunu hatırlatan Bolat, “Bizim açımızdan, kuzey komşumuz, enerjide en büyük ortağımız ve tedarikçimiz olması sebebiyle, Türkiye-Rusya ekonomik ilişkileri büyük önem taşıyor” dedi. KEK toplantısının ve sonrasında imzalanan mutabakat zaptının, iki ülke arasında ekonomik ilişkileri geliştirmede temel teşkil ettiğine dikkat çeken Bolat, bu anlaşmanın pek çok alanda önemli hükümler içerdiğini belirtti.

Bolat, “Artık iş dünyası ve hükümetlerimiz, yeni ufuklar açmak ve mevcut sorunlara çözümler bulmak için birlikte çalışmalı” mesajını verdi.

Ticaret ve Enerji Alanındaki İşbirliği

Türkiye’nin toplam ihracat ve ithalatında Rusya’nın önemli bir paya sahip olduğunu belirten Bolat, “Enerjide toplam ithalatımızın yüzde 49’unu Rusya’dan yapıyoruz. Rusya’nın da Türkiye’ye yaptığı ihracatın yaklaşık yüzde 73’ü enerji ürünlerinden oluşuyor. Bu nedenle, enerji konusunda Türkiye-Rusya ilişkileri hayati önem taşıyor” diye konuştu.

Enerji Projeleri ve Yatırımlar

Enerji alanındaki projelerden Mavi Akım ve TürkAkım boru hatları ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) önemli olduğunu anlatan Bolat, Akkuyu NGS’deki ilk ünitenin bir yıl içinde tamamlanması çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Ayrıca, dört ünite tamamlandığında Türkiye’nin enerji üretiminin yüzde 14’ünü karşılayacağı öngörülüyor.

Bolat, “Akkuyu NGS tamamlandığında, Rusya’nın bu projeye yaptığı yatırımlar 37 milyar dolara ulaşacak” dedi. Türkiye’nin müteahhitlik alanında en büyük ortaklarından biri olan Rusya ile yapılan işbirliği sayesinde, Türk müteahhitler dünya genelinde 103 milyar dolarlık projede yer aldı ve bunların beşte biri Rusya’da gerçekleştirildi. Ayrıca, Rusya ve Türkiye arasındaki karşılıklı yatırımlar sırasıyla 3,5 milyar dolar ve 7 milyar dolar seviyelerinde bulunuyor.

Kültür ve Turizm

Bolat, Akkuyu NGS’nin tamamlanmasıyla Rus yatırımlarının 37 milyar dolara ulaşacağını belirtiyor. Ayrıca, Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmanın önemli göstergelerinden biri olarak yılda yaklaşık 7 milyona yakın Rus turistin Türkiye’ye geldiğini söyledi.

İşbirliğini Güçlendirme ve Hedefler

Ulaştırma ve tarım alanlarındaki gelişmelere de değinen Bolat, iki tarafın çeşitli sorunlarının çözüldüğünü ve ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi için kararlı olduklarını ifade etti. Bolat, “Ticareti 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz ve bu yönde azimle çalışmaya devam edeceğiz” diye vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.