Dolar 39,6758
Euro 45,7918
Altın 4.297,42
BİST 9.203,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 28°C
Az Bulutlu
Sivas
28°C
Az Bulutlu
Cum 28°C
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Türkiye’de Yeni Keşfedilen Keneye Uluslararası Makale Yayını

Türkiye’de yeni keşfedilen keneyle ilgili uluslararası makale yayınlandı. Detaylar ve bilimsel gelişmeler için hemen okuyun.

Türkiye’de Yeni Keşfedilen Keneye Uluslararası Makale Yayını
10 Haziran 2025 12:00
12
A+
A-

Türkiye’de Yeni Keşfedilen Keneye Uluslararası İlgi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, Japon Ormancılık ve Orman Ürünleri Araştırma Enstitüsü Yaban Hayatı Ekolojisi Bölümünden Dr. Kandai Doi ile yürüttükleri ortak çalışma sonucunda önemli bir gelişmeye imza attı.

Geçen yıl İstanbul’da bir kişinin üzerinde tespit edilen ve ülkemize yerleşmiş olduğu düşünülen bu tür, Haemaphysalis longicornis adıyla bilinen Uzak Doğu kökenli bir kenedir. Prof. Dr. Keskin, yaptığı açıklamada, bu türün Türkiye’ye yaklaşık 3-4 yıl önce geldiğine işaret etti. Eylül ayından bu yana aynı bölgelerden düzenli olarak örnekler topladıklarını ve larva, nimf (yetişkin forma benzeyen) ile ergin dişi evrelerini gözlemlediklerini belirtti. Bu gözlemler, türün ülkemizde yerleştiğini ve üremeye başladığını gösteriyor.

Hastalık Taşıma Potansiyeli ve Araştırmalar

Keskin, bu kene türünün yüksek vektör potansiyeline sahip olduğunu ve 30’dan fazla hastalık etkenini taşıyabildiğini vurguladı. Şu anda, üniversitenin ve rektörlüğün desteğiyle yürütülen proje kapsamında, hem kene popülasyonunu hem de taşıyabileceği patojenleri takip ettiklerini söyledi. Ayrıca, yapılan moleküler çalışmaların sonuçlarını beklediklerini belirtti.

Uluslararası ve Bölgesel Yayılım

Japonya’daki çalışmalara da değinen Doi, yeni tespit edilen kenenin Asya kökenli olduğunu ve Türkiye’de ilk kez kayıtlara geçtiğini dile getirdi. Bu türin özellikle Çin ve Avustralya’da yaygın olduğunu, 2017 yılından sonra ABD’ye de ulaştığını belirtti. İnsan ve hayvan sağlığı açısından ciddi riskler taşıyan bu tür, 30’dan fazla hastalık etkenini taşıyabiliyor ve ortaya çıkardığı sağlık sorunlarıyla dikkat çekiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.