Dolar 39,6758
Euro 45,7918
Altın 4.297,42
BİST 9.203,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 28°C
Az Bulutlu
Sivas
28°C
Az Bulutlu
Cum 28°C
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Türkiye’nin Korunan Alanları ve Karbon Yutak Çalışmaları Artıyor

Türkiye’nin korunan alanları ve karbon yutak çalışmaları artıyor. Sürdürülebilirlik ve ekosistem koruma çalışmalarını keşfedin.

Türkiye’nin Korunan Alanları ve Karbon Yutak Çalışmaları Artıyor
10 Haziran 2025 14:00
15
A+
A-

Türkiye’nin Korunan Alanları ve Karbon Yutak Çabaları

Türkiye, doğal sit alanları, milli parklar, tabiat parkları ve yaban hayatı geliştirme sahaları gibi çeşitli koruma alanlarıyla iklim değişikliğiyle mücadelede önemli adımlar atıyor. Bakanlıktan alınan bilgilere göre, bu alanlar karbon yutakları olarak büyük bir öneme sahip. 2011 yılında yüzde 6,22 olan korunan alan oranı, yapılan çalışmalarla %13,30’a yükseldi ve hedef, 2030 yılına kadar bu oranı %30’a çıkarmak.

Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Sözleşmesi’nin “kara, iç sular ve deniz alanlarının en az %30’unun korunması” hedefine uygun hareket eden Bakanlık, şu an yaklaşık 60 potansiyel doğal sit alanı üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca, yeni alanların tespiti ve ilan edilmesiyle birlikte, korunan alan oranının %13,30’dan %14,95’e ulaşması planlanıyor. Bu alanlar arasında Çanakkale-Balıkesir Kaz Dağları, Selçuk-Şirince, Bodrum Yarımadası, Sapanca Gölü, Adrasan, Kızılırmak Deltası ve Cilo Buzul Dağları bulunuyor.

Ağaçlandırma ve Karbon Yutak Kapasitesinin Artırılması

Türkiye’nin “2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi” doğrultusunda, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile yürütülen 12 projeyle son iki yılda Hazine’ye ait yaklaşık 700 hektarlık alan ağaçlandırıldı. Bu çalışmalar sayesinde yılda yaklaşık 3 bin 400 ton karbon tutulumu sağlanıyor.

Öte yandan, Bakanlık, 10 bin 524 anıt ağacı ve 304 mağarayı tescil ederek koruma altına aldı. Bu girişimler, hem doğal yaşamın korunmasına hem de iklim değişikliğiyle mücadeleye önemli katkılar sunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.