Dolar 42,5128
Euro 49,5436
Altın 5.766,35
BİST 11.007,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 11°C
Az Bulutlu
Sivas
11°C
Az Bulutlu
Cts 11°C
Paz 9°C
Pts 9°C
Sal 8°C

Zara’da ayçiçeği hasadı sırasında alım sorunlarına çözüm aranıyor

Zara’da ayçiçeği hasadı sırasında yaşanan alım sorunlarına etkili çözümler bulunuyor. Tarımda verimlilik ve pazar erişimi artırmak için detaylar burada.

Zara’da ayçiçeği hasadı sırasında alım sorunlarına çözüm aranıyor
4 Ekim 2025 14:02
39
A+
A-

Ayçiçeği Hasadında Alım Sorunu ve Çiftçilerin Talepleri

Sivas’ın Zara ilçesinde devam eden ayçiçeği hasadında Tarım Kredi Kooperatifleri’nin alım kotalarındaki sınırlamalar üreticilerin tepkisine yol açtı. Her yıl sorunsuz şekilde alınan ürünler, bu yıl sadece iki gün boyunca alınabilince çiftçiler mağduriyet yaşamaya başladı. Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, üreticilerin mağduriyetini önlemek ve güvenin sürdürülebilmesi adına alımların yeniden başlaması gerektiğine dikkat çekti.

Şimşek, “Yaptığımız görüşmeler neticesinde, kotalı da olsa alımlar tekrar başladı. Ancak en büyük talebimiz, çiftçilerimizin elinde bulunan mahsulün tamamının alınmasıdır” şeklinde konuştu. Çiftçilerin beklentisini dile getiren Şimşek, Tarım Kredi Kooperatifi’nin söz verdiği gibi ürünleri eksiksiz şekilde almasını istedi.

Çiftçilere Güvence ve Sözleşme Çağrısı

Hasadını yapan çiftçilerden Şeyhmerzuban Mahallesi’nde bulunan Yalçın Arslan’ı ziyaret eden Şimşek, üreticilerin güveninin sarsılmaması gerektiğini belirtti. “Tarım Kredi, hasat döneminde alacağım diyerek tohumunu sattı. Şimdi ise sözlerine sadık kalmalı ve ürünleri tam olarak almalı. Çiftçilerimizin mağduriyetine asla izin vermeyiz” dedi.

Şimşek, üreticilerin haklarını koruma amacıyla önemli bir çağrıda bulundu. “Çiftçilerimiz, tohum alırken mutlaka hasat dönemi alınacağına dair sözleşme yapmalı. Bu sayede mağduriyetlerin önüne geçilebilir” ifadesinde bulundu.

Destek ve Teşekkürler

Son olarak, sürece destek verenlere teşekkür eden Şimşek, “Sorunun giderilmesi için üreticimizin yanında duran Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’ya, Bakan Yardımcımıza ve AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı, önceki dönem Sivas Milletvekilimiz Semiha Ekinci’ye teşekkür ediyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.