Dolar 47,0550
Euro 54,0812
Altın 6.110,31
BİST 14.214,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 26°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
26°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 27°C
Paz 29°C
Pts 31°C

Nalçacı Halil Efendi’nin İlahi Şiirleri Gün Yüzüne Çıktı

Nalçacı Halil Efendi’nin ilahi şiirleri gün yüzüne çıktı: ruhani dizelerle yüreklerinize dokunan bir derleme.

Nalçacı Halil Efendi’nin İlahi Şiirleri Gün Yüzüne Çıktı
16 Temmuz 2026 18:36
2
A+
A-

Munzur Üniversitesi’nden Önemli Keşif: Nalçacı Halil Efendi’ye Ait İlahi Şiirler Toplandı

Üsküdar Halveti şeyhi Nalçacı Halil Efendi’ye ait olduğu belirlenen yedi ilahiyi tespit eden araştırmacı Doç. Dr. İlyas Kayaokay, bu eserleri bilim dünyasına kazandırdı. Eski biyografik kaynaklarda yalnızca iki beytinin bilindiği mutasavvıf şairin şiirleri, ilk kez toplu olarak gün yüzüne çıktı.

Çalışmanın odak noktası, Kayaokay’ın şahsi kütüphanesinde bulunan ve bir sahaftan temin edilmiş tarihi bir ilahiyyat mecmuasıdır. Bu mecmuada Halveti geleneğine mensubî mutasavvıf şairlerin eserleri arasında yer alan toplam 130 şiirden, Nalçacı Halil Efendi’ye ait olduğu belirlenen yedi ilahi tespit edildi. Yazma mecmuada “Halili” mahlasıyla kayıtlı olan bu ilahilerin, mevcut kaynaklarda yer alan iki beyitle karşılaştırılması sonucunda aynı şaire ait olduğu doğrulandı.

Keşif, bu mutasavvıf şairin edebi mirasını yeni bir çerçevede ortaya koyuyor. Şiirlerin tespit edildiği yazma mecmuasının halen harap durumda olması ve 19 farklı mutasavvıf şairin toplam 130 manzumeyi içermesi, arkeolojik anlamda da ilginç bir durum olarak değerlendiriliyor.

Yeni bulunan şiirler, Kayaokay tarafından hazırlanan “Üsküdar’dа Bir Halveti Şeyhi: Nalçacı Halil Efendi ve Yeni Bulunan İlahileri” başlıklı makaleyle Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi’nde yayımlandı. Makalede Halil Efendi’nin hayatı tarihî kaynaklar ışığında yeniden gözden geçirildi; yazma mecmuasının özellikleri anlatıldı, şiirlerin vezin ve muhteva incelemeleri yapıldı ve metinler Latin harflerine aktarıldı. Aynı zamanda yazmanın tıpkıbasımları araştırmacılar için erişilebilir hale getirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.