Dolar 46,8088
Euro 53,5617
Altın 6.277,78
BİST 14.417,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 26°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
26°C
Parçalı Bulutlu
Paz 24°C
Pts 24°C
Sal 25°C
Çar 25°C

Türkiye-Venezuela arasındaki dayanışma ve yeniden inşa süreci vurgusu

Türkiye-Venezuela arasındaki dayanışma ve yeniden inşa sürecini etkileyici ve akıcı bir dille özetleyen kısa bir meta açıklaması.

Türkiye-Venezuela arasındaki dayanışma ve yeniden inşa süreci vurgusu
5 Temmuz 2026 20:20
4
A+
A-

Gelişmelerin odağında deprem sonrası dayanışma ve kentsel dönüşüm iş birliği

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve PARLATİNO Türk Delegasyonu Başkanı Ali Şahin, Venezuela’da meydana gelen deprem felaketinin ardından iki ülke arasındaki dayanışma sürecini, insani yardımlar ve kentsel dönüşüm alanındaki iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Şahin, Gaziantep’te 6 Şubat 2023 depremlerini bizzat yaşadığını hatırlatarak Türkiye’nin edindiği deneyimlerin Venezuela’nın yeniden yapılanma sürecine yol gösterici olacağını söyledi.

6 Şubat deneyimi rehber olmaya devam edecek Deprem sonrası Türkiye’nin akut yönetiminde kurumsal hafızanın güçlendiğini vurgulayan Şahin, AFAD, KIZILAY ve UMKE’nin Venezuela’da hizmet verdiğini belirtti. Şahin’e göre, arama-kurtarma, yaralı yönetimi ve yardımların koordinasyonu konularında yürütülen çalışmalar, Venezuela’da normale dönüş sürecinin hızlandırılmasına katkı sağlayacaktır.

Devlet nişanı ve insani yardım Erdoğan’ın talimatlarıyla insani yardım birimlerinin bölgeye intikal ettiği bilgisini paylaşan Şahin, Türk ekiplerinin devlet nişanı ile ödüllendirildiğini hatırlattı. İnsani ilişkilerdeki dayanışmanın, devletler arası ilişkilerin pekişmesini sağlayacağı yönündeki görüşünü dile getirdi.

TOKİ’nin rolü ve yeni inşaat iş birlikleri Venezuela’da zarar gören şehirlerin ihdası ve ihyası konusunda Türk inşaat sektörünün rolüne dikkat çeken Şahin, TOKİ’nin bu süreçte kilit bir misyon üstlenebileceğini ifade etti. 6 Şubat sonrası hızlı yapılaşma deneyiminin Venezuela’ya aktarılmasının önemli olduğunu belirtti.

İkili ticaret ve bölgesel bağlar Türkiye’nin Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilerinde kaydedilen gelişmeleri paylaşan Şahin, PARLATİNO gözlemci üyeliği ve THY’nin bölgedeki uçuşlarıyla ilgili verileri aktardı. Bölgedeki diplomatik temsilcilik sayısının artmasıyla ticaret hacminin 16,4 milyar dolar seviyesine yükseldiğini belirtti ve insani, kültürel faaliyetlerin Yunus Emre Enstitüsü, Maarif ve Diyanet Vakıfları aracılığıyla sürdüğünü kaydet.

Toplumsal dayanışma ve Bolivar ruhu Şahin, iki ülkenin kültürel ve toplumsal güveninin en büyük ortak payda olduğunu ifade etti. Venezuela halkına yönelik mesajında, Simon Bolivar’ın mirasının direniş ve varoluş ruhunu Latin Amerika’ya taşıdığına dikkat çekti ve deprem felaketinin ardından da bu ruhla yeniden doğuşun mümkün olduğunu belirtti.

Deprem sonrası iş birliği ve inşaata odaklı vizyon

Ali Şahin, Venezuela’da meydana gelen deprem sonrası iki ülke arasındaki dayanışmanın ve kentsel dönüşüm potansiyelinin altını çizdi. Türkiye’nin deprem tecrübesinin Venezuela’ya aktarılması gerektiğini ifade eden Şahin, AFAD, Kızılay ve UMKE gibi kurumların bölgedeki rolünü vurguladı. 6 Şubat felaketinin Türkiye’nin hızlı müdahale kapasitesini güçlendirdiğini belirten Şahin, bu kapasitenin Venezuela’da da uygulanabileceğini kaydetti.

İnsani yardım ve ödüllendirme Türk ekiplerinin insani yardım çabaları nedeniyle devlet nişanı ile ödüllendirilmesi konusuna da değinen Şahin, “İnsani ilişkilerdeki dayanışma, devletler arası güveni pekiştirir” dedi.

TOKİ’nin rolü ve bölgesel inşaat potansiyeli Venezuela’nın hasarlı şehirlerinin yeniden inşasında Türk inşaat sektörü ile TOKİ’nin öne çıkabileceğini ifade eden Şahin, Türkiye’nin 6 Şubat sonrası hızla yapılaşma konusundaki başarısını Venezuela’ya aktarmanın önemine işaret etti.

Ekonomik bağlar ve diplomasi Bölgedeki ticaret hacminin 16,4 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Şahin, THY’nin 9 destinasyona haftalık uçuşları ve bölgede artan diplomatik temsilcilikler sayesinde ticari ve kültürel iş birliklerinin güçlendiğini belirtti. Ayrıca Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif’in bölgedeki çalışmalarını da hatırlattı.

Kültürel güven ve Bolivar ruhu Şahin, iki ülkenin kültürel ve toplumsal güveninin en güçlü ortak payda olduğunu vurgulayarak, Simon Bolivar’ın mirasının bölgeye direnç aşılamaya devam ettiğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.