Dolar 48,3147
Euro 56,2558
Altın 6.878,58
BİST 14.050,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 26°C
Açık
Sivas
26°C
Açık
Per 28°C
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 26°C

Ağustos Enflasyonu ve Memur-Zam Tablosu Analizi

Ağustos enflasyonunu ve memur-zam tablosunu analiz eden kapsamlı bir özet. Detaylar, etkiler ve gelecek değerlendirmeleri içerir.

Ağustos Enflasyonu ve Memur-Zam Tablosu Analizi
3 Eylül 2026 12:16
3
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ağustos 2026’da TÜFE aylık bazda %1,84, yıllık bazda %31,51 artış gösterdi. Temmuz verisi ise aylık %1,78 ve yıllık %31,75 olarak kaydedilmişti. Ağustos veri tablosuna dahil edilince yılın ikinci yarısına ilişkin iki aylık kümülatif enflasyon oranı %3,62’ye ulaştı.

Memur ve memur emeklileri için zam tablosu

Açıklanan verilere göre 2027 Ocak ayında Memur ve memur emeklilerinin alacağı zam oranı şimdiden %3,66 olarak belirlendi. Bu yılın ilk altı ayında enflasyon %17,76 olarak gerçekleşmiş, bu farktan kaynaklı %6,52 ilave artışla birlikte Temmuz’dan itibaren toplam %13,52 zam uygulanmıştı.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri için kesinleşen oran

Altı aylık enflasyon oranı kadar zam alma hakkı bulunan SGK ve Bağ-Kur emeklileri için temmuz ve ağustos ayı enflasyon verileriyle kesinleşen zam oranı %3,62 oldu. Yılın ilk yarısında %17,76’lık kümülatif enflasyon, temmuz zammını da desteklemişti.

2027 Ocak emekli maaş zammı öngörüleri

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentileriyle geriye kalan dört ayın (Eylül-Aralık) verileri eklendiğinde, Ocak 2027’de SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak nihai zam oranının %10-%15 aralığında olması öngörülüyor.

Enflasyon farkı hesaplaması

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yansıyacak enflasyon farkı, temmuz-aralık dönemi altı aylık veriler üzerinden hesaplanır. Bu grup, 2027 Ocak ayında toplu sözleşmeden kaynaklanan %5’lik zammı cebine koymuş durumda. Ancak ağustos verisi henüz toplu sözleşme zammı sınırını aşmadığı için mevcut durumda bir enflasyon farkına hak kazanılmış değildir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.