Dolar 48,8547
Euro 55,6812
Altın 6.690,01
BİST 12.978,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 26°C
Az Bulutlu
Sivas
26°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 23°C
Cts 25°C
Paz 25°C

BM Genel Kurulu’nda Erdoğan’dan reform çağrısı ve finansal düzenlemeler

BM Genel Kurulu’nda Erdoğan’dan reform çağrısı ve finansal düzenlemeler: ekonomik büyüme için yeni adımlar ve yapısal iyileştirme ihtiyacı vurgulandı.

BM Genel Kurulu’nda Erdoğan’dan reform çağrısı ve finansal düzenlemeler
24 Eylül 2026 18:24
2
A+
A-

BM Genel Kurulu Görüşmeleri ve Erdoğan’ın Açıklamaları

Yeni York kentinde devam eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ensonhaber Medya Grup Başkanı Serkan Kalemciler‘in sorularını yanıtladı. Erdoğan, fon soruşturmasına ilişkin açıklamasında, “Sermaye piyasalarının sınırlı bir alanında çıkan sorunun tüm finansal sisteme mal edilmemesi gerektiğini” söyledi ve gerekli adımların atıldığını belirtti. Yargının da konuyla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlattığını duyurdu.

Hukuk önünde hesap verecekler diyen Erdoğan, “Sorumluluğu olan kim varsa hukuk önünde hesap verecektir. Bu süreç hem şeffaf hem de hassas yürütülmelidir. Benzer bir problemin tekrarlanmaması için gerekli tedbirler hayata geçirilecek” ifadelerini kullandı.

Beş maddede daha adil bir sistem çağrısı başlığıyla öne çıkan konuşmada, Güveni Yeniden İnşa Etmek, Dönüşümü Yönetmek temasıyla BM Genel Kurulu’nun ikinci gününe de vurgu yapıldı. Erdoğan, antlaşmalar ve küresel reform çağrısını yineledi: veto mekanizmasının kaldırılmasıyla tüm üyelerin temsil edildiği bir sistem hedefleniyor. Antalya’da COP31 zirvesiyle iklim eylemi ve adil geçiş konularına da değinildi.

İklim ve enerji güvenliği çerçevesinde, Türkiye’nin İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansına ev sahipliği yapacağı Antalya’da yaklaşık 100 bin katılımcıyı ağırlayacağı bilgisini paylaştı. Sıfır Atık Hareketi ve gıda israfının önlenmesi projelerinin de bu kapsamda ön plana çıktığına değinildi.

BM reformu ve çok taraflılık konularında, Beş üyenin veto yetkisini kaldırma yönündeki talep yinelendi. Erdoğan, herkesin kendi iradesiyle kararlar üretmesini teşvik eden yeni bir yapı önerdi ve “Dünyanın artık yeni duvarlara değil, yeni köprülere ihtiyacı var” ifadesini paylaştı.

Hürmüz Boğazı ve bölgesel güvenlik konusuna da değinen Erdoğan, boğazdaki seyrüseferin serbest olması gerektiğini ve gerilimlerin bölgesel ve küresel etkilerine dikkat çekti. Diyalog ve müzakere yolunun önemine vurgu yaptı.

Genel olarak Erdoğan, bölgesel istikrar için çok taraflılık ilkesine vurgu yapan bir duruş sergiledi. Ukrayna-Rusya Savaşı, Gazze ve Orta Doğu’daki gelişmeler başta olmak üzere çeşitli küresel meselelerde BM reformunun hayata geçmesi gerektiğini savundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.