Dolar 48,8015
Euro 56,0568
Altın 6.829,64
BİST 13.284,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 23°C
Parçalı Bulutlu
Sivas
23°C
Parçalı Bulutlu
Pts 24°C
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 19°C

Muvazaalı vatandaşlık operasyonunda ikinci dalga ve 1.070 kişi etkiledi

İkinci dalga operasyonuyla 1.070 kişi etkileniyor: Muvazaalı vatandaşlık skandalına dair güncel analiz ve etkileri özetleyen haber.

Muvazaalı vatandaşlık operasyonunda ikinci dalga ve 1.070 kişi etkiledi
21 Eylül 2026 10:52
3
A+
A-

İkinci dalga operasyonu ile muvazaalı gayrimenkul işlemleri ve vatandaşlık skandalı büyüyor

Adalet Bakanı Akın Gürlek, muvazaalı gayrimenkul satışları üzerinden usulsüz vatandaşlık kazandırılmasına yönelik yürütülen soruşturmada ikinci dalga operasyonu yapıldığını açıkladı. Soruşturma kapsamında aile bireyleriyle birlikte toplam 1.070 kişinin usulsüz yollarla vatandaşlık kazandığı, 3,5 milyar TL’yi aşkın muvazaalı işlem yapıldığı tespit edildi.

İlk aşamadaki inceleme Babacan İnşaat ile bağlantılı işlemleri kapsıyor ve düşük bedelli gayrimenkullerin gerçeğe aykırı yüksek bedelli ekspertiz raporlarıyla satıldığının ortaya çıktığı belirtildi. İlk dalgada 687 kişinin vatandaşlığı iptal süreci başlatılarak usulsüz işlemler ortaya çıkarılmıştı.

İkinci dalgada incelemeler ise Gül İnşaat AŞ, Beyaz İnşaat ve LIV İnşaat üzerinden yapılan gayrimenkul satışlarını kapsıyor. İncelenen satışlar 734 yabancı uyruklu kişiye yapıldı ve bunlardan 274’ünün muvazaalı olduğu belirlendi. Ayrıca toplam 1.070 kişinin vatandaşlık aldığı, 11 kişinin vatandaşlık kazanma sürecinin halen devam ettiği saptandı. Finansal boyut ise 3,5 milyar TL’lik muvazaalı işlem olarak kayda geçti.

Gözaltılar ve malvarlığına tedbir operasyon kapsamında 88 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı, 72 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde ve şirketlerde dijital materyaller ele geçirildi. Taşınmazlar, bir otel, 86 araç, 2 yat ve 42 banka hesabı için tedbir uygulanırken 30 şirkete kayyum atanması kararı alındı.

Vatandaşlık iptali için adımlar atıldı; usulsüz yollarla kazanılan vatandaşlıkların iptali için gerekli idari işlemler başlatıldı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyonu gerçekleştiren emniyet ve ilgili kamu personelini tebrik etti. Kamu zararının giderilmesi ve suç gelirlerinin takibi için hukukun tüm imkanlarının kullanılacağı belirtildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.