Dolar 49,1440
Euro 55,2581
Altın 6.605,13
BİST 12.340,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 13°C
Hafif Yağmurlu
Sivas
13°C
Hafif Yağmurlu
Cum 13°C
Cts 15°C
Paz 19°C
Pts 18°C

Ara Ödeme Uygulaması: Tasfiye Sürecindeki Fonlarda Netlik ve Ödeme Şartları

Ara ödeme uygulaması: tasfiye sürecinde fonlara netlik ve ödeme şartlarıyla ilgili kapsamlı rehber, riskler ve uyum unsurlarını açıklar.

Ara Ödeme Uygulaması: Tasfiye Sürecindeki Fonlarda Netlik ve Ödeme Şartları
2 Ekim 2026 14:38
4
A+
A-

Aralık 2024 itibarıyla tasfiye sürecindeki yatırım fonlarında ara ödeme uygulaması gündemde. SPK kararıyla, mutabakat işlemleri tamamlanan katılma payı sahiplerine nihai tasfiye beklenmeden ara ödeme yapılması öngörülüyor. Amaç, tasfiye sürecinin akışını hızlandırmak ve pay sahiplerine belirli bir nakit akışı sağlamak.

1 MİLYON TL’LİK ÖDEME HER FON İÇİN SINIRLAMAZ SPK’nın açıklamasına göre 1 milyon TL’ye kadar ara ödeme her fon için geçerli olabiliyor. Bu sınır, yatırımcının toplam hak sahibi olmasıyla ilgili kesin bir nihai tutarı işaret etmiyor; net yatırım tutarı baz alınarak hesaplama yapılıyor. Net yatırım tutarı 1 milyon TL’nin altında olan yatırımcılara, o tutar kadar ödeme yapılırken; 1 milyon TL veya üzerinde olan yatırımcılar için ise her bir fon için en fazla 1 milyon TL uygulanıyor. Yapılan ara ödeme, nihai tasfiye ödemesinden mahsup edilecek olduğundan, ek bir tazminat niteliği taşımıyor.

PARA PİYASASI FONLARINA ÖNCELİK Uygulama, öncelikle para piyasası fonlarından başlatılacak şekilde planlandı. Tasfiye sürecine giren ve mutabakatı tamamlanan fonlar için ara ödeme öngörülse de, serbest hisse fonlarındaki hesaplamaların ise daha uzun süreceği belirtiliyor. Bu arada SPK kararına göre ara ödeme, katılma payı iade işlemi değildir ve nihai tasfiye ödemelerinden sonra iade edilecek kattılma paylarıyla ilişkilidir.

FONLAR VE YATIRIMCI SAYILARI Daha önce TEFAS’ta işlem gören ve alım-satımı durdurulan fonlar için tasfiye kararı alınmıştı; bununla ilgili olarak 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyordu. Sorunun sınırlı sayıda fonla ilgili olduğu ve sisteme yönelik bir risk görülmediği belirtiliyordu. Ara ödeme düzenlemesi, Tera Portföy Yönetimi A.Ş., Pusula Portföy Yönetimi A.Ş., Atlas Portföy Yönetimi A.Ş. ve Hedef Portföy Yönetimi A.Ş.’nin kurucusu oldukları tasfiye sürecindeki fonlar için getirildi. Mutabakatlar tamamlanan pay sahiplerine ödemeler yapılarak, nihai tutarın mahsup edilmesi amaçlanıyor.

1 MİLYON TL SINIRI NASIL UYGULANIR Yatırımcı başına, fon başına en çok 1 milyon TL ara ödeme yapılır. Net yatırım tutarı 1 milyon TL’nin altında ise tamamı ödenir. Net yatırım tutarının 1 milyon TL veya üzerinde olması halinde ise ara ödeme 1 milyon TL ile sınırlıdır. Bu ödeme, nihai tasfiye ödemesi değildir ve nihai hesaplamalarda mahsup edilecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.