Dolar 49,0353
Euro 55,2195
Altın 6.584,76
BİST 12.249,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sivas 14°C
Çok Bulutlu
Sivas
14°C
Çok Bulutlu
Cum 13°C
Cts 15°C
Paz 19°C
Pts 17°C

NAZA: Tel Aviv’de gece çekimlerle Gazze konulu belgesel

NAZA: Tel Aviv’de gece çekimlerle Gazze konulu belgeseli, ışıklar ve gerçekler arasındaki sessiz sistemi gözler önüne seriyor.

NAZA: Tel Aviv’de gece çekimlerle Gazze konulu belgesel
2 Ekim 2026 01:06
3
A+
A-

NAZA adlı belgesel, Gazze’deki savaşı merkeze alırken İsrail yönetmenlerin imzasını taşıyor. Çekimlerin planlandığı yerler ve sürecin gizlilikle yürütülmesi, izleyicinin dikkatini çeken ana başlıklar arasında yer alıyor.

NAZA nerede çekildi? Temel röportaj çekimleri Tel Aviv’de yapıldı. Şehrin çatılarında kurulan setlerde konuşan asker ve istihbarat mensupları kameralar karşısına geçti. Belgeselin yapım ülkesi ise festivallerde Birleşik Krallık olarak geçiyor. Yapımı The Guardian ve JW Films tarafından üstlenildi.

Gazze’de mi yoksa İsrail’de mi çekildi? Filmin konusu Gazze’deki savaşı ele alsa dahi, yönetmenler geleneksel bir cephe belgeselinin ötesine geçerek, sistem içinde görev yapmış kişilerden gelen tanıklıkları öne çıkarıyor. Bu yüzden belgesel, Gazze konusunu merkeze almakla birlikte ana çekim mekânı Tel Aviv olarak belirtiliyor.

Neden gece çekildi? Röportajların gece saatlerinde kaydedilmesi, belgeselin görsel dilinin kilit unsurlarından biri oldu. Tel Aviv’in karanlık silueti, kimlikleri saklı tutulan tanıkların anlatımlarıyla uyumlu bir atmosfer oluşturuyor. Çekimler, uzun bir gazetecilik sürecinin gizlilik içinde yürütülmesiyle gerçekleştirildi.

24 anonim tanık dinleniyor Belgeselde İsrail ordusu ve istihbaratında görev yapmış toplam 24 kişinin anlatımları yer alıyor. Yönetmenler, 100’ün üzerinde kaynaktan yararlandıklarını bildirirken, tanıkların isimleri açıklanmıyor; görüntü ve ses üzerinde yapılan değişikliklerle kimlikler gizli tutuluyor. İsrail ordusu ise filmin bazı iddialarına itirazda bulunuyor.

NAZA ne anlama geliyor? Belgesenin adı, İsrail istihbaratında bir hava saldırısında öleceği düşünülen sivil sayısını ifade eden bir askerî kısaltmayı taşıyor. Yaklaşık 80 dakikalık belgesel, 83. Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.